През 2023 година Община Черноочене за първи път ще предоставя топъл обяд

  • Анкета показа 1500 нуждаещи се
  • Предоставянето на безвъзмездната помощ започва през април

Валентина ИВАНОВА

През 2023 година стартираме нещо ново за община Черноочене. За първи път участвахме в процудерата за предоставяне на топъл обяд, споделя кметът Айдън Осман пред „Нов живот“.

След направена анкета става ясно, че социалният статус на хората е спаднал много и това предполага подкрепа от Европейския фонд. Проектът е финансиран от Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейски социален фонд плюс.
Той ще се реализира на територията на цялата община, като услугата ще се предоставя в работните дни от месеца в периода от 1 април 2023 г. до 30 септември 2025 г. Топлият обяд включва – супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

Социалната услуга „Топъл обяд“ е на база издръжка на семействата. Право на подкрепа имат лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, хора с увреждания или здравословни ограничения. Общината е провела анкета сред населението, за да установи нуждите на своите жители.

Преди 4-5 години по подобен начин са регистрирали 300 нуждаещи се. Сега те са над 1500 души.

„Доходите на хората изостават спрямо критериите на Европейския съюз. Затова им се полага подобна подкрепа, обяснява Айдън Осман.

Общината е започнала процедурата по реализиране на проекта. Търси се фирма, която да се ангажира.

Не е лесно да се намери изпълнител, тъй като от социални проекти не се печели много и желаещите са ограничен брой, добавя кметът.

 

1 Отговор

  1. Zam kmeta каза:

    Кога ще има за постоянно вода във Женда. Стига вече със този режим на водата. В кой век живеем. Срамота. Кмете ти си на ход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *