Държавното управление закъса, местната власт дава стабилност, смята кметът на Черноочене Айдън Осман

Валентина ИВАНОВА

Годината приключихме сравнително добре. Закъсня приемането на държавния бюджет, което внесе известно напрежение в дейността на общините. Но с точно прогнозиране и пресметливо изразходване работихме без сътресения. Всички звена на издръжака на общинския бюджет завършиха годината без задължения,  независимо от скъпите енергоносители, които най-много ни затрудняват, обобщи състоянието на община Черноочене кметът Айдън Осман.

През 2022 година са реализирани

сериозни инвестиционни проекти.

Изграден е  булевард, свързващ село Среднево с квартали 16 и 17 на Черноочене. Ремонтиран е участък за село Даскалово, част от републиканския път за Асеновград.

Преди 7-8 години с общински средства започва изграждането на участък с дължина 10-12 км, който да свързва пътя от Пловдив с Енчец, меандрите на Арда и язовир Боровица. Скоро тръгват леки коли, джипове с лодки и др., но стигат до площада на Бакалите, където пътят приключва. Въпреки усилията на общинската власт, не успяват да завършат строителството на целия участък поради липса на средства. През миналата годината местната власт в Черноочене преосмисля значимостта на пътя за развитието на туризма в региона.

Решихме да довършим започнатото. Изградихме и последните 2 км и сега пътят функционира. По този начин създаваме още една предпоставка за разширяване на туристическия интерес не само в Чернооченско, а и в община Кърджали, обяснява Айдън Осман.

До дни се очаква свикване на Държавната приемателна комисия, която най-сетне да отвори

новоизградената автогара – гордостта на общината.

Голямата тежест в общинския бюджет е образованието. През последните десетина години, откакто се прилага финансовото отделяне на училищата като второстепенни разпоредители с бюджет, се даде възможност да бъдат дофинансирани маломерните и слети паралелки. Така е и в Черноочене.

Въпреки че по конституция образованието е задължение на държавата, малките общини продължават да го дофинансират, независимо от ограничените си средства. Явно местната власт е по-заинтересована от държавната да запази училищата, за да са живи селата, смята кметът.

Община Черноочене успешно работи по социалните проекти за асистентска подкрепа и „Грижа в дома“.

С помощта на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2021-2027 г. осигурява почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа на възрастни хора в невъзможност за самообслужване, както и лица с увреждания, доставка на храни от първа необходимост.

През 2023 година

за първи път ще се предоставя и топъл обяд

на нуждаещи се чернооченеци. Проектът е финансиран от Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейски социален фонд плюс. Услугата ще се предоставя от 1 април 2023 г. до 30 септември 2025 г.

Като ръководител, Айдън Осман смята, че трябва да вдъхва оптимизъм на хората. Но, опирайки се на своя дългогодишен житейски и политически опит, е сигурен, че

2023 ще бъде по-трудна от миналата.

За първи път България влиза в годината без държавен бюджет, без редовно действащо правителство и без изгледи за такова. Не се е случвало подобно чудо. След всички кризи, стоварили се на България – политически, икономически, здравни, се добави и войната, а тя продължава и тази година.

Добре, че местната власт е стабилна. Тя дава оптимизъм на хората. Ако всички катаклизми на държавно ниво се случваха и в местната власт, тогава действително нямаше да има големи надежди, твърди кметът на Черноочене.

Надеждите му са свързани със скорошно стабилизиране на държавното управление. Ако трябва, да се правят нови избори, но да се реши проблема. Задават се и местните избори. Дотогава ние ще продължим да работим, да си изпълняваме задълженията, така че нормално да функционират всички звена: социални дейности, образование и т.н.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *