Д-р Георги Дзивков: Всяка година ражданията в кърджалийската болница намаляват

  • 395 бебета са проплакали през 2022 г., преди 1989 са били по 3000
  • Отделението е добро оборудвано, има недостиг на персонал

Нов живот

През 2022 година в болницата в Кърджали са проплакали 395 бебета, с 32 по-малко от 2021-ва, а през 2020 са били 460, съобщи д-р Георги Дзифков, началник на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. По думите му трайна тенденция е намаляването на ражданията в цялата страна и тя е свързана с демографската криза. Много млади семейства напускат областта, отиват в чужбина или в други по-големи градове у нас.

Първото бебе се роди на 1 януари 2023 година в 4 сутринта. То е е момче. Майката е от Кърджали и това е втора бременност за нея. А последното за миналата година, момиче, дойдев 23 часа на 31 декември, с Цезарово сечение. Родилката е от село Илийско, община Джебел. През годината имаме 4 двойки близнаци като посл в началото на декември три – ин витро, а четвъртото – на спонтанно забременяване. Чакаме родилка, заченала по естествен път, обяснява медикът.

Д-р Дзифков си припомяи времето преди 1989 година, когато годишно в кърджалийската болница са се раждали по 3000 бебета, а след тази година те постепенно са започнали да намаляват.

И още една тенденция очерта д-р Дзифков. Все повече жени предпочитат ражданията със секцио, а не по естествен път.

Днес гонят кариера и едва след като постигнат някакво ниво в работата си, се решават да раждат. Средната възраст на родилките-първескини в нашата болница е между 28 и 30 години. Поне десетина случая годишно имаме на много млади майки – 15-16 годишни. При тях често се раждат недоносени деца, защото организмът на родилките не е доразвит.

Медицинското оборудване е на ниво. Персоналът е малко, а отделението работи 24 часа в денонощието, обобщава д-р Дзивков.

Източник: Общинско радио

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

2 Отговори

  1. Доволна пациентка каза:

    Благодаря, д-р Дзивков. Вие и вашите ашушерки сте големи професионалисти. Преди година в родих при Вас. Останах впечатлена от грижите, които ми полагахте на мен и на детето ми. Бог да Ви благослови.

    • Доволна пациентка каза:

      Родих преди година, но дори и с малко персонал, а с много работа за тях акушерките, сестрите и лекарите в отделението бяха изключително отзивчиви и добри. Истински професионалисти.Самостоятелните стаите в отделението по нищо не отстъпват от стаи в някои частни клиники. Бъдете здрави и все така добри в работата ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *