За първи път от 2001 година Путин посрещна Коледа зад стените на Кремъл

Руският президент Владимир Путин празнува Коледа в Москва за първи път от много години насам. Той присъства на служба в Благовещенската катедрала в Московския Кремъл.

Кадрите с държавния глава бяха показани по телевизия „Россия 1“.

Президентът присъства на службата сам. Посрещна го деканът на Клинската област на Сергиевпосадската епархия йеромонах Йосиф.

Благовещенският събор е един от най-древните и богати на произведения на изкуството паметници в Московския Кремъл. Построен е по времето на Иван III през 1484-1489 г. Според летописите храмът е построен от псковски майстори. Във външния вид на катедралата са съчетани чертите на московската архитектура с детайли, характерни за псковската архитектура. В продължение на векове катедралата е била домашна църква на руските велики князе и царе. Там се съхранявали свещени реликви: мощи, особено почитани икони, древни книги, скъпоценни съдове. Игуменът на катедралата „Благовещение“ традиционно е изповедник на царя. След революцията от 1917 г. катедралата е затворена. От 1993 г. в него са възобновени богослуженията.
През 2022 г. държавният глава Владимир Путин присъства на коледна служба в църквата в резиденцията си в Ново Огарево.

Путин редовно посещава църкви по време на големи църковни празници. Въпреки това той по-често е в Москва на Великден, в катедралата „Христос Спасител“, докато Коледа обикновено се празнува извън столицата.

Досега държавният глава е бил в Москва на 7 януари само два пъти: през 2001 г. той присъства на служба в катедралата „Христос Спасител“, а през 2000 г. Владимир Путин, тогава изпълняващ длъжността президент, присъства на служба в църквата „Животворяща Троица“.

Миналата година президентът присъства на коледна служба в уникалната островна църква от 13-и век „Свети Николай Чудотворец“ на остров Липна, до която през зимата се стига само с лодка или по лед.

През 2020 г. и 2019 г. Путин посети за Коледа Спасо-Преображенския събор в Санкт Петербург, където е бил кръстен като бебе.

През 2018 г. държавният глава посрещна Рождество Христово в църквата „Свети и праведни Симеон и пророчица Анна“ на улица „Моховая“ в Санкт Петербург, а през 2017 г. – в манастира „Свети Георги“ във Велики Новгород. През 2016 г. той посещава църквата „Покров на Пресвета Богородица“ в село Тургиново, Тверска област, където са кръстени родителите му. Той дойде тук и за Коледа през 2011 г.

През годините Путин е присъствал на коледни служби и в църквите в Сочи, Селище в Костромска област, в село Соломенное в Карелия и във Велики Устюг.

През 2006 г. Путин празнува Коледа в една от църквите в Якутск, където по това време е 50 градуса под нулата.

Източник: Нюз.бг
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *