РИОСВ одобрява гражданската инициатива на кърджалийци

Нов живот

Във връзка с публикация на „Нов живот“ със заглавие „Буден гражданин зове „Да изчистим Кърджали до август“ и посочени електронни пощи на МОСВ и РИОСВ – Хасково за подаване на сигнали за нерегламентирани сметища, от Инспекцията изпратиха отговор до редакцията на медията. В него се казва:

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково адмирира всяка гражданска и медийна инициатива за почистване на нерегламентираните сметища на територията на общините.

РИОСВ – Хасково не е компетентен орган по механичното почистване на нерегламентирани сметища.

Съгласно Закона за управление на отпадъците (ЗУО), почистването на нерегламентираните сметища на територията на общините е задължение на кмета на съответната община.

РИОСВ – Хасково, съгласно Закона, е контролиращ и санкциониращ орган.

В тази връзка, за да си бъдем взаимно полезни, е необходимо сигналите от граждани и организации за нерегламентирани сметища в населените места (и извън тях) да са адресирани до компетентен орган – в случая кмета на съответната община. Ако той не предприеме мерки за ликвидиране на нерегламентираното сметище, РИОСВ е компетентен орган да извърши проверка, да издаде предписание, да състави акт и евентуално наказателно постановление за административно нарушение.

Инспекторите на РИОСВ – Хасково винаги са се отзовавали на сигнали на граждани, фирми и организации за образувани нерегламентирани сметища и съгласно ЗООС са издавали предписания към отговорните лица за почистването им. За миналата година инспекторите са се отзовали на 214 извънредни проверки по сигнали за нерегламентирани сметища в областите Хасково и Кърджали. Нееднократно са налагани и санкции за неизпълнение на предписанията. През 2022 г. директорът на РИОСВ – Хасково е съставила 10 акта за неизпълнени предписания за почистване на нерегламентирани сметища, включително и на Община Кърджали.

Снимки: Валери НЕДЯЛКОВ

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

1 Отговор

  1. Zam kmeta каза:

    Риосв София трябва да дойде на проверка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *