Грипът в област Кърджали е далеч под епидемичните нива, твърдят от РЗИ Заболелите през последната седмица са 49

Валентина ИВАНОВА

РЗИ следи в динамика ситуацията с разпространението на грипа и острите респираторни заболявания в област Кърджали. През последната седмица, от 9 до 15 януари 2023 г., са регистрирани 49 заболели, което е 111.18 на 10 000 души. Броят е далеч  под епидемичните нива от 255, съобщи Петя Папазова, главен секретар на Регионалната здравна инспекция.

В Националната референтна лаборатория са изпратени проби от наблюдаваните две практики на лични лекари и от болницата, за да бъде установен вида на грипа, който е разпространен в областта, съобщи д-р Таня Беловска, ръководител на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ Кърджали. Тя смята, че няма място за тревога, тъй като броят на заболелите не е голям. В Инспекцията следят процеса и имат готовност да реагират адекватно.

Д-р Беловска съветва при проявени симптоми, да не се прибягва до самодейно лечение. В никакъв случай да не се взема немотивирано антибиотик. При висока, над 38 градуса, температура, може да се пие температуропонижаващо средство, но обезателно да се потърси личния лекар.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *