Обилните дъждове в Кирковско повредиха пътищата до село Дековци и махала Върли дол С тревога следим свлачището в Орлица, което тръгна преди повече от 10 години, съобщава кметът Шинаси Сюлейман

Валентина ИВАНОВА

Последните дъждове притесниха, но не изплашиха кирковчани, тъй като сме били свидетели на много по-обилни валежи в сравнение с тези 54 литра за последните 24 часа. Близо 100 литра се изляха в продължение на 40 часа. Ако бяха за 10 часа, щеше да има големи поражения в нашия планински край, съобщава за „Нов живот“ кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман.

Още след сигнала за жълта код, всички кметове на населени места са били предупредени да огледат районите си и да докладват периодично за състоянието, за да има време да се реагира.

От вчера насам са постъпили няколко сигнала. Най-тревожно е положението в село Дековци, кметство Малкоч. До него се стига по един единствен, много стръмен асфалтов път. В тесен участък голям водосток е отнесен и движението по шосето става трудно, регулирано с ленти. Призовавам жителите на селото да не поръчват товарни камиони с фуражи и друга стока през следващите седмици, докато не бъде укрупен и обезопасен участъкът. При следващ валеж селото ще бъде изолирано, а там живеят над 100 човека, предупреждава Сюлейман.

Пътят към махала Върли дол също е пострадал. Макар селото да е обезлюдено, шосето е от изключитена важност за намиращото се животновъдно стопанство с над 100 бивола, 40 крави и 50-60 кози и всеки ден оттам излизат над 200 литра мляко, което трябва да се извозва своевременно.

В село Здравчец пък малък водоем, който се ползва през лятото от хората, започва да прелив, но след своевременна намеса на багер, ситуацията е овладяна бързо.

Спокойни сме и за язовир „Амбарица“, който допреди няколко години беше общински, но вече е държавна собственост. При всеки по-голям дъжд имахме проблеми. Днес се очаква и проверка от предприятието за управление на язовирите, която ще изясни състоянието, така че всички да сме спокойни, обяснява кметът.

Обикновено обилните валежи създават тревоги със свлачището в Орлица. То продължава да действа, тъй като още не е укрепено. То обхваща цял квартал, но най-пострадала е къща-близнак, в която вече никой не живее. Проект за укрепването е израблотен още през 2016-та и кметът го внася всяка година в Междуведомствената комисия, но все не му идва редът.

Проблемът със свлачището в Орлица е от повече от 10 години и още чакаме финанасиране, припомня кметът Шинаси Сюлейман.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *