Приемам всеки клиент като приятел, твърди предприемачът Румен Моллов от Крумовград

  • Фирмата за добив и преработка на дървесина вече два пъти печели доверието на Фонда за микро, малък и среден бизнес на Дънди
  • Войната в Украйна забави доставките, новите машини пристигнаха на 31 януари

Валентина ИВАНОВА

Румен Моллов е бил успешен състезател по джудо и самбо повече от 20 години, но животът му не тръгва по спортни пътеки. Той е роден в Крумовград. Напуска го, когато е в 8 клас, за да продължи в спортното училище в Стара Загора и после в Националната академия.

След кратък престой в Холандия, през 2003 година се завръща в родния град. Две години по-късно регистрира с брат си фирмата «Моллови 2005» и се захваща транспортна дейност. Започват с няколко камиона да превозват дървесина. Постепенно навлизат в бизнеса с дърводобив. Вземат лиценз и тръгват да се явяват на търгове. Румен междувременно завършва дистанционно необходимото образование и става лицензиран лесовъд.

След като започнахме да добиваме дървесина, решихме и да я преработваме. Купихме един гатер-банциг за разбичване. После се роди идеята да разширим бизнеса като преработваме отпадъка в пелети за отопление, спомня си Моллов.

Тогава научава за Фонда за микро, малък и среден бизнес, учреден от златодобивната компания «Дънди Прешъс Металс» и община Крумовград. Решават да кандидатстват. Нямат опит, но консултантите от „Смарт А груп» много им помагат.

Първият проект предвижда разширяване на производството с нови машини за преработка на дървесина и въвеждане на линия за производство на пелети, за да се оползотвори отпадъка от изрезки и трици, които се отделят след първоначалната преработка. Допълнително обработват останалата обла дървесина. Проектът е на стойност 270 000 лева без ДДС с грант 45 процента или 119 000 лева от Фонда.

През последните години търсенето на фасониран дървен материал се увеличава и предприемачът решава да разгърне още производството. Залага на нова автоматизирана линия, която работи с три пъти по голям обем. Тогава отново се  обръща към Фонда. Вторият му проект е одобрен през 2021 година и е на стойност 200 000 лева без ДДС. Условията на Фонда вече са подобрени и грантът не е 45 процента, а 55. Така безвъзмездната помощ достига 100 хиляди лева. Поръчва машините на завод в Украйна и четири дни след като превежда парите, избухва войната.

Бяхме в шок близо месец и половина. В края на март стана ясно, че украинците преместват производството в Полша и продължават дейността си, обяснява предприемачът.

Най-важните машини пристигат в Крумовград в последните дни на 2022 година, а на 31 януари идва и останалото оборудване. Сега в цеха на «Моллови 2005»  очакват бригада от фирмата-производител, която да монтира линията.

Новите машини също бичат дървесина, но не с дискове, а с ленти. Ако старата техника с двама работници може да разбичи между 7 и 8 куб.м на ден, новата вади 8 кубика на час, обяснява предприемачът.

Румен Моллов не е голям оптимист за 2023 година. Смята, че се задава лека криза, която ще се отрази и в строителството, защото то ще се оскъпи. Вероятно търсенето на дървен материал ще намалее.

Цените на пелетите вече тръгнаха нагоре, не защото производителите искат много да забогатяват, а защото суровините, горивата и еленергията скочиха много. Потребителите се отказват от пелетите и се връщат към дървата за огрев. Но и Горското ще ги изненада, защото е подготвило нови цени. Държавата вдига цените, а ние обираме негативите. Договаряме поръчка на едни пари, но следващия месец се оказва, че не можем да се вместим в тях и се чудим как да го съобщим на контрагента. А аз приемам всеки един клиент като приятел, искам да работя с него дългосрочно, коментира бизнесменът.

«Моллови 2005» спазва ангажиментите да открие нови работни места. За новата производствена линия са назначени двама оператори и вече се обучават.

Новата машина пристигна от Полша на 31 януари 2023 година

Без подкрепата на Фонда едва ли толкова бързо бихме могли да реализираме плановете си за разширяване. Макар че стоим добре на пазара и имаме банкова история, кандидатстването в държавните фондове и програми става бавно и трудно, а тук вървим ръка за ръка с експертите, те много ни помагат, обобщава Румен Моллов.

Фирмата, освен с дърводобив и обработване, се е ангажирала и с рекултивацията на рудник «Ада тепе». Наскоро са взели още двама работници, които да подсилят бригадата по залесяването. По програмата за рекултивацията на «Дънди Прешъс Металс Крумовград» вече са засадени над 150 хиляди дръвчета.

Така колективът достига 22 души. Някои са назначени още през 2010-та. Моллови много държат на хората си и се грижат за тях. Знаят, че в днешно време трудно се намира персонал. Виждат недостига на персонал в дърводобива. Дори се опасяват това да не доведе до внос от Полша и други държави, тъй като няма да има кой да работи у нас.

Румен гледа напред с реализъм и прагматизъм. Пълен е с нови идеи, които един ден ще оформи в проект. Надява се да е достатъчно добър, за да получи отново подкрепата на Фонда за микро, малък и среден бизнес.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *