Официалната делегация на Република Северна Македония поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев

Официалната делегация на Република Северна Македония, в която се включиха президентът Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и отношенията между общностите, Артан Груби, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, положи цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата реката „Св. Спас“ в Скопие.

Официалната част от отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев започна със служба, отслужена от архиепископа на православната църква в Северна Македония Стефан.

По улиците на Скопие по посока на църквата „Св. Спас“ с транспарант „Гоце е Македония“ премина и шествието, организирано от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, водено от председателя на партията Християн Мицкоски.

Организацията за отразяване на събитието предвижда операторите и фотографите да са разположени в двора на църквата, а репортерите – на платото пред входа на „Св. Спас“. Изявления не са предвидени.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев минава при засилени мерки за сигурност – до църквата се допускат само предварително заявените делегации.

Българската делегация е водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който каза, че ще изчака придвижващите се от България към Скопие, за да отидат заедно за почетат Гоце Делчев.

Важно е каква е създадената организация на границата за пропускане на автомобилите от България, посочи Демерджиев, който поясни, че властите в Северна Македония са го уверили, че са взети необходимите мерки за безпрепятствено пристигане на желаещите да положат цветя на гроба на Гоце Делчев български граждани.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *