Апокалипсис в Турция – цял свят изпраща помощ заради мощното земетресение

„Апокалиптична гледка“ – това е оценката на ситуацията след мощния трус от близо 8 по Рихтер в Турция тази нощ, отнел живота на стотици хора, останали под срутените сгради.

Изпращането на помощ обявиха държавни ръководители на Гърция, Дания, Сърбия, Швеция, САЩ, Израел. Въпреки че Украйна е във война, президентът ѝ Володимир Зеленски също заяви готовност за оказване на помощ на Турция.

България спешно вдигна два „Спартана“ със спасители и медицински екип от ВМА.

Петролният терминал в турския град Джейхан прекрати работата си тази сутрин заради силното земетресение, ударило региона и взело много човешки жертви, предаде Ройтерс, като се позова на информация на компанията за морски превози „Трайбека“ (Tribeca). По проблема се провежда извънредна среща, предаде БТА.

От „Трайбека“ посочват, че пристанищата в югоизточна Турция са засегнати от земетръса, като някои са напълно затворени, а на други е налице забавяне на дейностите.

Операторът на турските петролопроводи „Боташ“ (BOTAS) съобщи, че засега не са установени щети по управляваните от компанията тръби и петрол продължава да тече както по направлението Киркук-Джейхан, така и по трасето Баку-Тбилиси-Джейхан.

Американската служба за наблюдение на земетресенията USGS определи за двата труса магнитуд от съответно 6,7 и 7,8. Земетресенията са разтърсили Турция и Сирия около 2:17 и 2:28 часа местно време. И в двата случая епицентърът е бил близо до град Газиантеп, недалеч от границата със Сирия.

Кадри на държавната телевизия TRT показват множество срутили се сгради и хора, които издирват по заснежените улици затрупани под развалините.

Турският президент Ердоган написа в Туитър, че спасителни екипи са на път към засегнатите райони. „Надяваме се, че заедно ще се справим с това бедствие във възможно най-кратък срок и с възможно най-малко щети.“

Турските власти определиха първоначлано броя на загиналите на 76, но предупредиха, броят на жертвите вероятно ще се покачи значително, тъй като земетресението е хванало повечето хора, докато все още спят у дома си, предаде Франс прес.

Междувременно броят на загиналите нарасна до 284. Броят на ранените надхвърля 2300. Разрушени са над 1700 сгради.

Това каза вицепрезидентът Фуат Октай на пресконференция към 09.00 часа българско време.

Той каза, че 70 души са били убити в провинция Кахраманмарас, където се намира епицентърът на труса, заедно с 20 души в Османие, 18 в Шанлиурфа, 14 в Диарбекир и 13 в Адияман.

Епицентърът е бил на 27 км от град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км, като първият мощен трус беше регистриран в 04.17 часа местно време. Той беше последван от поредица силни вторични труса с магнитут над 6,0 по скалата на Рихтер.

Турските власти мобилизираха спасителни екипи. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че се подготвят товарни самолети за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки за град Кахраманмараш, като същевременно обявиха „Извънредно положение от ниво 4“, която изисква международна помощ.

Първият мощен труд е продължил около минута, съобщи за Ройтерс очевидец в Диарбекир, на 350 км на изток, където служител по сигурността посочи, че са се срутили най-малко 17 сгради.

Местните власти съобщиха, че 16 сгради са се срутили в Шанлиурфа и 34 в Османие.

Телевизионните турски оператори TRT и Haberturk показват кадри на хора, които разравят останките на сградата, местят носилки и търсят оцелели в Кахраманмараш, където беше епицентъра на много силното земетресение.

Българското МВнР няма данни за пострадали българи в резултат на труса.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *