Областната структура на БЧК в Кърджали ще постави касички във всяка община за събиране на средства за пострадалите от земетресенията в Турция

Касички за събиране на средства за пострадалите от земетресенията в Турция ще постави във всяка от седемте кърджалийски общини областната структура на Българския Червен кръст, освен обявената вече национална дарителска сметка. Те са за желаещите да дарят и по-малки суми и да спестят банковите такси за преводи. Това обявиха пред журналисти проф. д-р Тодор Черкезов, член на Националното ръководство на БЧК и Светломира Димитрова, директор на Областния съвет на червенокръстката организация в област Кърджали.

От името на всички доброволци, членове и приятели на хуманитарната организация в региона, те изразиха съболезнования към близките на загиналите в трагедията. Подчертаха, че вече се правят разчети за подпомагане, като обявиха, че освен финансови средства, както в национален, така и в регионален мащаб започва събирането на материални дарения. Те ще се събират в Секретариата на Областния съвет на БЧК и сред тях са нови: топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки; спално бельо; топли завивки; хигиенни материали.

Пред медиите бе отчетено, че още вечерта на първите земетресения 12 души от планинската спасителна служба с пет кучета са заминали за южната ни съседка, за да се включат в спасителните акции. Тази сутрин 28 добре обучени доброволци от Националната асоциация на доброволците също са заминали за горещата точка.

„Трагедията е голяма, но сега акцентът е върху оцелелите и пострадалите и с какво може да им се помогне“ каза проф. д-р Тодор Черкезов, който е и председател на Секретариата на ОС на БЧК – Кърджали.

На въпрос дали наши сънародници са потърсили помощ от БЧК в региона за свои пострадали роднини в южната ни съседка, Светломира Димитрова каза, че до момента от областната структура не е търсено съдействие или помощ.

Паралелно с кампанията на областната структура на БЧК, кампании за събиране на средства в област Кърджали обявиха от Районното мюфтийство, както и общините в областта, които освен средства набират и топли дрехи и обувки.

Източник и снимка: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *