Живеещите в Кърджали сирийци подхващат дарителска кампания за пострадалите от земетресението в родината им Д-р Басам Ашкар и д-р Али Ал Касир се тревожат за своите близки

Валентина ИВАНОВА

Двамата сирийци, които от години живеят в Кърджали, са разтревожени за своите близки в родината. Хомс, където живеят братята и сестрите на д-р Басар Ашкар, е само на 50 км от последния засегнат град Хама. Около 11 милиона души са засегнати от разрушителните земетресения в Северозападна Сирия.

Регионът е дом на милиони хора, които са били разселени – понякога дори повече от веднъж – заради сраженията в Сирия. Те страдат и от недохранване, холера, студено зимно време, а сега и от последиците от земетресенията.

Според ООН 4,5 милиона разчитат почти изцяло на хуманитарна помощ.

Европейската комисия активира Механизма за гражданска защита по искане на Сирия и започна дейности за хуманитарно подпомагане на пострадалите. Служебният кабинет в България работи за осигуряването на помощ и за организацията на коридорите за доставка. Поради затрудненията с въздушната доставка се обсъждат алтернативни маршрути.

До момента се съобщава за над 2600 загинали и търсенето на хора продължава. В Сирия няма техника и доброволци от цял свят, както е в Турция, защото страната е под ембарго.

Д-р Ал Касир

Затова събирането на помощи започна от отделни граждани и неправителствени организации като Българския червен кръст. Посолството е дало карт-бланш на живеещи тук сирийски граждани. Двамата медици започват от понеделник активно набиране на финансови и материални дарения.

Първият, който е подкрепил сирийците в Кърджали, е Милко Багдасаров, директор на Средно училище «П.Р.Славейков». Там работи като начална учителка съпругата на д-р Ашкар Бонка Стамболиева.

Засега докторите не са потърсени от общинското ръководство на Кърджали, което оповести, че също се ангажира с набирането на дарения.

Д-р Ашкар живее в града на Арда от 1982 година. Намерил е голямата си любов на Черно море, където Бонка водила деца на зелено училище. Тогава Басам  карал ваканция като студент по медицина в България. Завършил е специалост  Клинична лаборатория. В момента е директор на Многопрофилната болница «Д-р Сергей Ростовцев» в Момчилград. Имат дъщеря, която също е лекар, в Плевен.

Другият сириец, живеещ в Кърджали, е д-р Али Ал Касир, анестезиолог в МБАЛ «Д-р Атанас Дафовски».

Първо смятаме да намерим склад, където да събираме материални дарения. После земляческата организация на сирийците в България ще открие банкова сметка, която ще оповестим публично, сподели за «Нов живот» д-р Басар Ашкар.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *