Двамата сирийци в Кърджали търсят склад за събраните дарения

  • Д-р Али Ал Касир се тревожи за своите близки в родния град Латакия

Валентина ИВАНОВА

Д-р Басам Ашкар и д-р Али Ал Касир, които от години живеят в Кърджали, започват днес кампания за събиране на дарения. Те искат да подпомогнат своите сънародници в Северозападна Сирия, пострадали при последните разрушителни земетресения. Това казаха за „Нов живот“ двамата медици.

Първата им работа е да намерят склад, където да събират помощите. Вече имат одобрение за своята акция от посолството на Сирия. Страната е под ембарго и не получава подкрепа от храни, материали и доброволци, както е в Турция. Около 11 милиона души са засегнати от бедствието, като 4,5 милиона разчитат почти изцяло на хуманитарна помощ, според данните на ООН.

Д-р Басам Ашкар

Едва след като Европейската комисия активира Механизма за гражданска защита по искане на Сирия, започнаха дейности за хуманитарно подпомагане на пострадалите. Служебният кабинет в България започна работа по организацията на коридорите за доставка към засегнатата страна.

Д-р Басам Ашкар е родом от Хомс, само на 50 км от последния засегнат град Хама. Там в момента живеят братята и сестрите му. Медикът е изпълнителен директор на МБАЛ «Д-р Сергей Ростовцев» в Момчилград. Живее в Кърджали от 1982 година, женен е за българка. Дъщеря им също е лекар, в Плевен.

Д-р Али Ал Касир е завършил медицина в България. Работил е в София, а от 2011 година живее в Кърджали със семейството си. Той е анестезиолог в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“. Неговата съпругата е домакиня, имат две дъщери – на 10 и на 14 години. И медикът, и жена му са от Латакия. Имат роднини там, за които се тревожат. Свързват се трудно по телефона. Успяват да разберат, че не са пострадали при трусовете, поразени са само домовете им, сподели докторът за „Нов живот“.

Първо смятаме да намерим склад, където да събираме материални дарения. После земляческата организация на сирийците в България ще открие банкова сметка, която ще оповестим публично, обясни за «Нов живот» д-р Басар Ашкар.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *