Пандемия и инфлация забавиха изграждането на параклиса на гробищата в Момчилград Събираме средства да довършим храма, казва отец Карамфил

Валентина ИВАНОВА

Бавно напредва изграждането на параклиса в гробищния парк на Момчилград. Сградата е завършена и измазана отвън в бял цвят, вижда се отдалече, когато пътуваш по главния път за Кърджали. За строителството общината предостави 15 000 лв., Пловдивска митрополия – 30 хиляди, но те едва стигат само за градежа.

Отец Карамфил

Припомняме, че на 5 май 2021 година Знеполският епископ Арсения освети основите на бъдещия храм „Успение на Пресвета Богородица“. На ритуала присъстваха кметът на Момчилград Илкнур Кязим, отец Николай Величков от храм „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали и отец Карамфил, свещеник в храм „Свети Цар Борис I-Михаил“ в Момчилград.

Оттогава изтече много вода, сполетяха ни пандемия, война, инфлация… Поради увеличените цени на материалите, наличните средства вече не са достатъчни. Параклисът е изграден и измазан отвън. Но вътре не е готов и не може да се ползва. Трябва да се измаже и боядиса и после да се мисли за обзавеждането му. Само камбана имаме и сме я монтирали, каза за „Нов живот“ отец Карамфил.

От табелата на оградата става ясно, че срокът за завършването на обекта отдавна е изтекъл. Трябвало да отвори врати през август 2022 година. Проектът е на архитект Атанас Каджебов. Той е на стойност 65 хиляди лева. Изпълнител е фирма „Нар“ от Момчилград, а строителен надзор упражнява кърджалийската „Екоинженеринг“.

Първата копка

Дарител на камбаната е Величка Ангелова от Кърджали. Православните християни я познават като главния виновник за изграждането на параклис „Свети Архангел Михаил“ в гробищния парк в областния град.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *