150 години памет и безсмъртие. Ботевци представиха урок по родолюбие в чест на Апостола на свободата Млади историци от Езиковата гимназия “Христо Ботев” почитат 150 години от гибелта на Васил Левски с авторски филм, творчески постижения и рецитал

Урок по родолюбие, в памет на Апостола на свободата и по случай 150 години от неговата смърт, бе представен на 17. февруари в актовата зала на Езиковата гимназия “Христо Ботев”. Учители, ученици и представители на училищното ръководство присъстваха на богатата програма, подготвена от учителите по история и цивилизации и младите историци на гимназията.  Поетически рецитал, информационен кът, авторска изложба от портрети, видео-материал и филм и награда от национален литературен конкурс само част от  инициативите на Гимназията, ще продължат и на 19. февруари, когато град Кърджали ще отбележи официално годишнината от гибелта на Дякона.

        Идеята за изработване на филма „Васил Левски-вулкан от човечност“  е инициирана  от ученици от 12А клас, които бяха провокирани от обявения Национален конкурс в град Котел по повод 150 години от обесването на Апостола.  Филмът има за цел да представи по един нов, модерен начин образа на Левски, пречупен през призмата на ботевци. Основната идея на авторската продукция е да се пробуди интересът на младото поколение към живота на Васил Левски, като представи Апостола като личност, която никога няма да бъде забравена, следите му няма да се заличат и делата му ще бъдат продължени и в настоящето. Затова и всеки от нас си има своя Левски… Всичко това е възможно, защото днес „Ние сме Левски!“.

         Учениците от 10. клас изготвиха презентация за Дякона като по оригинален начин запознаха присъстващите в залата с интересни  факти от живота и революционната дейност на великия българин.

Повод за гордост е постижението на Виктория Пламенова от 11В клас. Тя е член на литературен клуб „Добродетели“, ръководен от госпожа Емилия Владева. Призовото място и бронзовият медал, спечелени в Националния конкурс „Заветите на Левски“, са пример за младежите, които съхраняват в паметта си живота и делото на Апостола на свободата.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *