Славейковци ще дискутират за здравословния начин на живот в Люксембург

Четирима ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ и един ръководител ще търсят и намерят по-добрата версия на себе си по нов проект в Люксембург.  Пореден, 11, проект ще се проведе в Люксембург с ученици от СУ „ П. Р. Славейков“ в сътрудничество със Сдружение „Родопея – Балканика“. Темата на проекта е ‘’Бъди по -добрата версия за себе си, Бъде активен“, който  се реализира от водещата организация „РеАкт“, Люксембург заедно с партньорските организации от България ,Полша, Румъния, Италия, Португалия и Литва. Финансирането на проекта е по програма „Еразъм плюс“, „Младежки обмен“. Срещата между партньорите и реализирането на проектните дейности ще бъде в Люксембург от 26.04 до 4.05. 2023 г.

           Проектът се фокусира върху насърчаване към  здравословен начин на живот , като чрез експериментиране на различни физически дейности ще  се  приложат  здравословните навици от ежедневието , за да бъдат младите хора  по-активни и по-здрави. Работата в групи ще се осъществява чрез методите на неформалното образование. Всяка група, от различните страни, ще  проведе по един тематичен семинар по време на престоя в Люксембург и по този начин ще имат възможността да се включат активно в програмата от дейности. Представител на организацията ще присъства на предварително планирана  среща за съвместно обсъждане на програмата, логистиката, хода на проектните дейности и  ще посети мястото за настаняване на проектните участници.

Преди заминаването групата от Славейков се подготвя тематично и организационно за пълноценно представяне в семинарния процес. Проведе се анкета сред учениците за разбирането, формите и ползите от здравословния начин на живот. Отдели се внимание  на негативните последствия от неспазването на основните изисквания за здравословно хранене, липсата на спортни занимания и дейности сред природата,  тютюнопушенето, употребата на алкохол, наднормено тегло и др. Предстои провеждане на същата анкета в средните училища в Момчилград и Черноочене, след което ще се сравнят резултатите между трите училища и обобщят общите и различни нагласи към здравословния начин на живот.

          Ръководителка на групата от  СУ „П. Р. Славейков“ е учителката по английски – Христина Янева, която споделя: „Това е първият международен проект, в който участвам  и се вълнувам за представянето, подготовката и крайния резултат от ползите за учениците. Това за тях ще бъде прекрасна възможност да обогатят знанията си по английски език, да общуват с връстници от други страни, повишат уменията си да работят в група и  представят най-типичните традиции от нашата кухня, култура и традиции в организираните национални вечери от всяка страна. Вярвам в качествата на нашите участници, защото са мотивирани  да се представят в най-добрата светлина и са убедени, че това за тях е шанс да повишат  уменията си да работят, творят и дискутират  в среда с млади хора от други страни и докажат , че  се интересуват от проблемите свързани със здравето, активността и интелекта на младите хора.

След завръщането си в България, групата ще предаде опита си на поредната група, която ще участва в следващия одобрен проект на Сдружение „Родопея – Балканика“ в партньорство със СУ „П. Р. Славейков“ в Словения през. юли 2023 г.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *