Поставиха арменски символ пред родния дом на Яворов в Чирпан Каменният знак е пропътувал 2 500 километра по суша и море

Валентина ИВАНОВА

Арменската общност в България реализира своята стара идея да постави каменен кръст Хачкар в знак на признателност към Пейо Яворов в двора на родния му дом в Чирпан.

Крикор, син на Агоп Сренц, учредител на Фондация „Яворов“, и пазителят на яворовия дух Тодор Иванов откриха символа на 11 март 2023 година, съобщи за «Нов живот» присъствалата на събитието д-р Ахавни Кеворкян, директор на Арменския културно-информационен център в Пловдив.

Каменният знак е пропътувал 2 500 километра по суша и море от Армения до България. Изработен е от характерен туф и представлява изправена каменна стела с врязан кръст, която е символ на Ноевия ковчег. Върху него се откроява подписът на Яворов, специално вплетен в богатата резба.

Почетния консул на Армения Ехиазар Узунян в Пловдив е пожелал Хачкар да бъде поставен в родната къща на големия български поет Пейо Яворов. В официално писмо до директора на музея в Чирпан, консулът е изложил мотивите на арменската общност за дарение на светия кръст. Крикор Сренц е получил разрешение и подкрепа от община Чирпан и финализирал проекта с дарения и съдействие на отец Храч, свещеника от Пловдив.

С поставянето на хачкара арменците отбелязват няколко важни дати: 100 години от най-масовото преселение на арменци у нас, 123 години от написването на елегията „Арменци“ от Пейо Яворов, 145 години от неговото рождение и 108 години от най-масовия арменски геноцид.

Д-р Кеворкян

За нас, арменците, домът на Яворов е храм, огнище на духовност и родолюбие. Дарението е жест на дълбоката ни признателност към поета, възпял многострадалната съдба на арменския народ, подложен на масов геноцид в своята история, каза д-р Кеворкян.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *