Пчелите измират с нарастващи темпове

Пчелите продължават да измират с нарастващи и доста бързи темпове. Учените определят за най-застрашени тези популации, които живеят в близост до райони, населени с хора, пише Futurism.

Дори пчелите, които живеят в отдалечени от цивилизацията гори и не са изложени на химически пестициди и унищожаване на местообитания, изчезват в доста ужасяващи количества. Това разкрива ново проучване, публикувано в списание Current Biology.

Пчелите, както казва The Bee Conservancy, „лежат в основата на нашето оцеляване„. Човешките селскостопански процеси разчитат на тези ценни опрашители, които играят критична роля в отглеждането на културите, които ние и нашият добитък ядем; те играят подобна критична роля и в естествените хранителни системи.

15-годишното проучване, което приключи миналата година, проследи внимателно популациите на пчели и пеперуди в три различни отдалечени, гористи райони в САЩ.

След като анализираха данните, изследователите успяха да заключат, че приблизително 62,5 процента от първоначалната пчелна популация е изгубена, докато популациите на пеперудите са се свили със също толкова шокиращи 57,6 процента.

Броят на видовете пчели също е намалял, като районът е загубил 39 процента от видовото си биоразнообразие.

Нашите резултати предполагат„, предупреждават авторите на изследването, „че рязкото намаляване на опрашителите може да не е ограничено до райони, изпитващи преки антропогенни смущения.

Заслужава да се отбележи, че надземните гнездящи пчели се справят по-зле от подземните, въпреки че всички популации, както отбелязват изследователите, показват рязък спад.

Въпреки че няма ясно обяснение защо тези отдалечени популации намаляват.

Съществуващите хипотези обясняват това с глобалното затопляне, инвазивни видове насекоми или други ефекти на човешката дейност, които могат да се усетят далеч извън градовете.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *