Съдбата на ученика, причинил смърт при пътен инцидент миналата година, се решава на 12 април 2023 г. Подсъдимият е управлявал автомобила, без да има необходимата правоспособност

Днес, 17.03.2023 г., бе проведено разпоредително заседание по наказателно общ характер дело № 46/2023 г., внесено с обвинителен акт за извършено престъпление по чл.343, ал.3, б. „б“ във вр. с ал.1, б. „в“ във вр. с чл.342, ал.1 във вр. с чл.63, ал.1,т.2 от Наказателния кодекс.

Подсъдим по делото е А.Х.И. на 15 г. от гр. Кърджали, предаден на съд за това, че на 04.07.2022 г. в гр.Кърджали, като непълнолетен, но разбирайки свойството и значението на деянието и можейки да ръководи постъпките си, при управление на лек автомобил, вследствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата, по непредпазливост причинил смъртта на Е.В.П., на 84 г. от гр.Кърджали, като подсъдимият е управлявал автомобила без да има необходимата правоспособност.

В съдебното заседание бе направено искане за конституиране на частен обвинител по делото, което искане не бе уважено от съда, с оглед разпоредбата на чл.392, ал.4 от Наказателно-процесуалния кодекс, според която по дела срещу непълнолетни подсъдими, не участват частни обвинители.

От подсъдимия А.Х.И. и неговия защитник бе направено искане за разглеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът, като взе предвид, че определението, с което не бе уважена молбата за конституирането на частен обвинител, подлежи на обжалване, както и че е необходимо стабилизиране на съдебния акт и окончателното конституиране на страните по делото, отложи разглеждането на делото по реда на Глава 27 от Наказателно процесуалния кодекс за 12.04.2022 г. от 14:00 часа.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *