След 49 дни отново би училищният звънец в най-тежко пострадалите от земетресенията зони в Турция

След 49 дни днес отново би училищният звънец за децата в най-тежко пострадалите от разрушителните земетресения зони в Турция, предава турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Миналата седмица министърът на образованието на Турция Махмут Йозер обяви, че от 27 март се възобновяват учебните занятия за децата в много градове в окръзите Хатай, Кахраманмараш, Малатия и Адъяман.

Учебният процес не е възстановен във всички населени места в засегнатите зони.

Днес отново са в клас 3101 деца в град Андъран (окръг Кахраманмараш – епицентър на унищожителните земетресения). Учениците се върнаха в класните стаи днес след цялостен ремонт на училищата в града.

Същевременно тепърва се очаква валийството на Кахраманмараш да обяви кога отново ще са на училище децата в други девет градове в окръга.

Днес отново са на училище децата в осем населени места в окръг Малатия. В клас се върнаха и близо 500 деца в седем градове в окръг Хатай, който буквално бе изравнен със земята при унищожителните трусове.

В пет града в окръг Адъяман децата ще имат учебни занятия в специално приспособено палатки.

На 13 март в класните стаи се върнаха учениците в окръзите Газиантеп, Адана и Османие.

Около 14 милиона души бяха засегнати от земетресенията на 6 февруари, при които бяха нанесени огромни разрушения в 11 турски окръга – Кахраманмараш, Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османие, Елязъг и Шанлъурфа. В много училища и общежития в момента са настанени оцелели от земетресението хора.

При трусовете загинаха над 50 000 души и над 115 хиляди бяха ранени.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *