Фондация „ Нашите недоносени деца“ събира средства за модерен респиратор за неонатологичното отделение в болницата в Кърджали За закупуването на тази важна апаратура са необходими 41 580 лева, всеки който желае може да подкрепи кампанията за осигуряване на тази сума

Нов живот

Да осигури нов модерен респиратор за неонатологичното отделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД в  Кърджали е поредната кампания, с която Фондация “Нашите недоносени деца” цели да подобри грижите за най-малките и крехки новородени от всички краища на България. С помощта на дарители се събират средства за закупуването на така важната за отделението апаратура. Кампанията е на стойност 41 580 лв, а всеки който желае да я подкрепи, може да го направи чрез дарение по банков път от раздел “Активни кампании” в сайта на фондацията.

Респираторът, от който отделението се нуждае, е жизненоважен за подпомагане на дишането на преждевременно родените бебета, които в повечето случаи се раждат с недостатъчно развити бели дробове. В неонатологичното отделение в Кърджали в момента ползват много стар модел респиратор и за помощ към Фондацията се обръща завеждащата д-р Нурие Шабан.

Иска ни се да разполагаме с по-нов апарат, тъй като той е много по-щадящ за белите дробове при обдишване, което е особено важно при недоносените бебета, родени с тегло под 1500 грама, споделя тя.

Неонатологичното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД отделение е с II ниво на компетентност и затова бебета родени с тегло под 1200 гр. и преди  28-а г.с. трябва да бъдат приведени в трето ниво неонатологично отделение. Но поради липсата на добър респиратор, в момента дори бебета с тегло под 1500 гр. се налага да бъдат транспортирани до Пловдив.

Респиратор от ново поколение е нужен и за случаите, в които се изисква провеждане на инвазивна и неинвазивна вентилация по спешност, посочва  д-р Шабан.

Бебенцата, които се раждат много по-рано от очакваното трябва първо да бъдат стабилизирани, преди да бъдат приведени в клиника по неонатология с III-то ниво на компетентност за продължаване на лечението. Липсата на модерен респиратор излага и тях на ненужни рискове, които могат да бъдат предотвратени.

Преместването в друг град също е предизвикателство за недоносените бебета, които са с изключително крехко здраве. То ги разделя и от родителите им. Често за семействата на преждевременно родени деца пътуването е трудно, особено за майката в първите дни след раждането. Това лишава бебето и от така важния контакт с родителите му, както и от майчина кърма, която носи многобройни ползи за здравето и за оптималното му развитие. Закупуването на нов респиратор за отделението ще позволи да се осигурят повече и по-качествени грижи на място за най-малките пациенти в Кърджали.

Неонатологично отделение на  МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски”АД е единствено по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се полагат грижи както за родените в АГО – гр. Кърджали, така и за постъпилите рискови деца родени в други общини – Момчилград, Крумовград, Златоград. Всички недоносени новородени се обслужват в неонатологично отделение на болницата в Кърджали.

През изминалата година в нея са се родили близо 400 бебета, като тенденцията е ражданията да се увеличават. Над 10% от ражданията са преждевременни. Само от началото на тази година в болницата са проплакали 89 бебета.

Осигуряването на по-добра апаратура и подобряването на условията в неонатологичните отделения в цялата страна са били винаги една от основните каузи на Фондация “Нашите недоносени деца”. Целта е недоносените бебета, както и тези със здравословни проблеми, да получават възможно най-качествени грижи при раждането си, независимо къде са родени. Апаратурата за неонатологичните отделения е сред най-скъпите за всяка болница, а в същото време е животоспасяваща и от огромно значение и за бъдещото здраве и развитие на най-малките пациенти, които се нуждаят от нея.

Фондация “Нашите недоносени деца” работи от над 10 години в България  с мисията да предоставя подкрепа на най-малките бебета, техните семейства и медицинските специалисти. Тя е основана от родители на недоносени деца и работата ѝ е насочена в три основни направления:

Подобряване на средата в неонатологичните отделения в страната;

  • Насърчаване на семейно-ориентираните грижи чрез изграждане на семейни стаи и кътове за кърмене и кенгуру-грижи;
  • Проследяване на развитието на недоносените деца чрез терапевтична работа от най-ранна възраст. За проследяването на развитието на недоносените бебета и подкрепа за техните семейства, към Фондацията е основан и работи Център за детско развитие “Малки чудеса”.

През изминалите години с помощта на дарители и чрез кампании на Фондация “Нашите недоносени деца”, са дарени апаратура и консумативи за десетки неонатологични отделения в страната. Изградени са семейни стаи и кътове за кенгуру-грижа в съответствие със световно признатите практики за близост на бебето и родителите след раждането. Усилията на Фондацията са насочени и към осигуряване на възможности за късно проследяване на развитието на недоносените деца, за което в България все още няма национална програма. Предоставя се и психологическа помощ чрез групи за подкрепа за семейства на недоносени деца, родители, претърпели загуба и родители на деца с увреждания.

 

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *