Да се докоснеш до магията на „Пещерите“ в Дрангово

Край махала Пещерска  в местността Пещерите се намира внушителният скален комплекс „Пещерите“, от който тя е получила името си. Това е едно от култовите и невероятни места в село Дрангово, Кирковска община, което е сред най-големите по площ и население в Кърджалийска област и страната.  Комплексът, който през последните години придобива все по-голяма популярност, включва невероятни творения на природата – вулканични пещери, дупки, скални навеси, разпръснати множество отделни скали. Някои скали наподобяват различни животни, затова между тях има наречени змеят, жабата, кучето.

Туристите ги оприличават според своето виждане. Но най-впечатляващ е естествения скален мост, който сред местните хора е известен като Гредата. Такъв рядко  може да се види на друго място в България. Под него земята е постлана с естествено находище от здравец – цвете,  което е символ за Дрангово. На метри от моста е вскалената костенурка.

До „Пещерите“ пътят минава през Дрангово. Отклонението от пътя Кърджали – Златоград към  Дрангово е веднага след излизане от Бенковски. От Дрангово пътят продължава към махала Караджовска, а оттам към  махала Пещерска. От Пещерска до „Пещерите“ се стига  пеша за около половин час. В Пещерска има голяма беседка и място за барбекю.

В „Пещерите“ е регистрирано тракийско светилище. При проучване през 1992 година спелеолози от Кърджали са открили керамичен прешлен и монета.

Повече от пет години всяка година вече в началото на юни „Пещерите“ се посещават от десетки граничари от цялата страна, които са служили на граничната застава в Дрангово. Заедно с родолюбиви местни хора те издигат българското знаме на „Пещерите“, което се вее постоянно. Тази година в началото на юни отново знамето ще бъде подменено с ново.

Ако в Северозападна България се гордеят с Белоградчишките скали, то ние се гордеем с природния феномен „Пещерите“, казват хора от Дрангово.

Който се докосне до тях, пак се връща, твърдят пък туристи от Кърджали, които няколко пъти са посещавали „Пещерите“.

Текст и снимки: Валери КОВАЧЕВ

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *