Цена от около 3.50 лв. е максимумът за кюстендилската череша

  • Очаква се дръвчетата да цъфнат малко по-рано тази пролет

кюстендилско има около 20 хиляди декара черешови масиви. От тях се добиват около 5000 тона плод. „До този момент няма никакви проблеми с овощните градини“, обясни пред БНР професор Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

Наблюдава се обаче тенденция те да се разпродават, обясни той. За същата тенденция спомена и Валери Йовев, аграрен специалист и общински съветник в Кюстендил

„Перспективите пред отглеждането на череши не са никак добри. Може би ще останат само тези, които се занимават професионално с това. Такива с по 5, 6 или 10 декара просто ще си заминат“, смята Йовев.

Той обаче не очаква поскъпване на плода с 300%. „Ако приемем, че цената на черешите беше 2 лева, увеличение от 300%  е 6 лева. Не виждам кой ще си ги позволи. 30% може. Цена от около 3-3.50 е максимумът, който може да достигнат черешите на пазара“, каза той.

Той очаква черешите да цъфнат малко по-рано. „И ако има студове, може да се окаже, че изобщо няма да има плодове в нашия регион. Може да говорим, когато прецъфтят“, допълни специалистът.

Йовев разказа още, че в Кюстендилско има италианци, които изкупуват череши. Според него те правят картел: „Освен това, сключват договори с Полша, Турция и Гърция. Ако тук имаме проблем с реколтата, те вкарват череши от тези страни за преработка“.

„Залагането на плодни пъпки е добро, но ранното развитие на плодовете е опасно, ако има студ. Ако няма достатъчно плодове, те могат да станат по-скъпи. Но не очаквам това да се случи“, каза проф. Димитър Домозетов.

Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *