„Алфа рисърч“: Паритет между ГЕРБ и ПП за първото място, ДПС и „Възраждане“ – за третото, БСП е пета

Паритет отбелязва „Алфа рисърч“ за първото и второто място, за което се борят ГЕРБ и ПП – ДБ, както и за второто и третото между „Възраждане“ и ДПС. БСП е пета сила.

Битката е за няколко процента, отбеляза Боряна Димитрова пред БТВ.

Ако изборите са сега: 

ГЕРБ – СДС имат 25,9%, 

ПП – ДБ – 25,4%

ДПС – 13,8%.

„Възраждане“ – 13,%.

БСП е на пета позиция с 8,2%.

Около 2,5 милиона души ще отидат до урните – хартиената бюлетина не мобилизира избирателя, посочва социологът.

Ясно тенденция в тази кампания е ръстът на „Възраждане“, твърди Димитрова. Според нея кой ще бъде трети и кой – четвърти, ще стане ясно, след като се преброят гласовете от чужбина, тъй като и ДПС, и „Възраждане“ разчитат на гласовете зад граница.

11% от хората са променили мнението си за кого да гласуват в рамките на кампанията. Мобилизацията на периферията може да определи кой да е първи.

39% твърдо ще гласуват – няма индикации за промяна на нагласата да се отиде до урните.

Изборите ще се решат от твърдите ядра, което означава, че ще останат и т.нар. червени линии между партиите, посочи Боряна Димитрова.

Електорален потенциал Боряна Димитрова вижда в София. Тук ще се реши битката между първия и втория. Шанс да влязат в бъдещия парламент имат „Български възход“ и „Левицата“.

Водещите партии заложиха на послания към твърдите ядра. Това каза пред БНТ Геновева Петрова във връзка с проучване на „Алфа рисърч“, проведено в периода 25-29 март със собствени средства сред 1013 души чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на хората.

15% от избирателите все още не са решили за кого да гласуват на 2 април. Отчита се близка избирателна активност до предходните избори.

48% от българите няма да гласуват, 39% ще отидат до урните.

Хартиената бюлетина не е фактор за желанието на избирателите да отидат да гласуват, според Петрова.

3,7% заявяват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. Все още има недостатъчно мобилизирани периферии, каза Геновева Петрова.

„Наблюдава се, че в хода на кампанията ГЕРБ успя да мобилизира своите привърженици в страната.

За разлика от тях ПП-ДБ са една от формациите, които разполагат с по-широка електорална периферия, която е с потенциал да бъде мобилизиран в рамките на следващите дни.

Интригата ще се запази до последните часове на изборния ден„, подчерта Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“.

Тя смята, че фотофинишът ще се реши от избирателите, които живеят в столицата, където е немобилизираният електорален потенциал.

За третото и четвъртото място решаващ би бил вота от чужбина, смята социологът.

Очертава се избирателната активност да остане ниска – много близка до тази, която имахме при последните избори през октомври миналата година.

39% заявяват със сигурност ще отидат до урните, като това са около 2,5 млн. гласоподаватели.

48% обаче са категорични, че няма да гласуват. 13% се колебаят.

Според Геновева Петрова е видно, че хартиената бюлетина не се оказва този решаващ фактор за избирателната активност. Основният фактор хората по-скоро да изразяват нежелание да отидат да гласуват, се дължи най-вече на недоверието, което те имат към политическите партии.

„Колебаещите се и тези, които не са решили за кого да гласуват безспорно могат да наклонят везните. Това са достатъчно големи дялове от избиратели и при очертаващата се ниска избирателна активност могат да разместят картината в различни посоки“, каза Петрова.

„Според проучването 4% от хората не са си променили мнението за кого да гласуват на предстоящите избори на 2 април. 15 на сто не са избрали за кого да гласуват, а 11% са променили мнението си. Напълно е възможно тези 15% да внесат много по-съществени размествания в самия изборен ден“, повтори Петрова.

„Това, което можем да обобщим е, че очакванията към тази кампания, все пак бяха, въпреки слабия интерес, пети поредни избори, че тя ще се окаже решаваща, предвид стартовите позиции на партиите.

Три дни преди изборите обаче виждаме, че кампанията внася известна електорална динамика в подкрепа за отделните партии, но не качествена промяна в общата политическа картина.

Това се дължи на факта, че мнозинството от партиите, особено водещите партии, заложиха в тази кампания комуникация на послания, насочени към твърдите избиратели, без да положат повече усилия за привличане на по-широк кръг симпатизанти.

Все още нямаме развръзка на интригата, която беше заплетена в началото на предизборната кампания„, каза Петрова.

Източник: Епицентър

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *