Зимата не иска да си тръгне, по Великден ни чака топло време

Силен вятър, дъждовно време и ниски температури сутрин. Макар и вече да е пролет, Баба Марта показа отново своето лице.

„Въпреки че през зимния сезон няколко пъти преживяхме идването на пролетта, в момента хладното време е характерно за края на зимата. Бързо ще се затопля. От днес, включително в петък и събота, температурите ще са между 15-20 градуса“, каза синоптикът Петър Янков в „България сутрин“.

По негови думи през следващите дни ветровете ще бъдат слаби, в планините – умерени до свежи. „В Източна България температурите са в порядъка от -7 до -2 градуса, а в Западна България, където имаше мъгли, някъде около 1 до 2 градуса. Бързо ще се повишават температурите. Днес ще превали слабо в планините“, обясни Янков.

В събота ще започне по-дълъг период на чести валежи. „Заедно с високи температури в южните части от страната, ще превалява и прегърмява с по-интензивни валежи в Добруджа. В неделя валежите ще продължават, следобед ще обхващат Южна България, а в понеделник и северните части от страната, двата дни ще бъдат съпроводени от гръмотевични бури“, каза синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

„Във вторник чувствително ще се понижат температурите, по високите части и полета ще вали сняг, новата снежната покривка ще е между 3 и 5 см. Този сняг няма да се задържи в населението места, той е пролетен, така че зимата мъчително си отива“, сподели Янков.

По негови думи обаче този сняг може да изиграе „лоша шега“ за разцъфналите плодни дръвчета..

„Чувствително затопляне се очаква след 11 април – около Великден. При топла зима не може пролетта да е топла. Глобалното затопляне не е виновно за тези процеси. Очаква ни приятно и топло лято“, увери Янков.

Източник: Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *