В област Кърджали вече има първи пратки на агнешко от трети страни

До вчера в област Кърджали нямаше внос на агнешко месо, но от вчера имаме две пратки с два тира от Република Северна Македония. Това каза директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Али Дурмушали в отговор на запитване на БТА за вноса на яйца и агнешко месо в региона за предстоящите великденски празници.

Количествата от близо 36 тона са задържани за извършване на стандартните законово разписани действия от контролните органи, като към момента се изчаква лабораторният анализ на месото от всяка пратка, преди то да бъде допуснато в търговските мрежи.

Д-р Дурмушали обясни, че в обхвата на проверките, насочени към характерните за Великденските празници продукти като месо, яйца, боя за яйца, козунаци, не са констатирани нарушения. Той каза също, че към днешна дата в търговската мрежа нямат информация за яйца и агнешко внос от трети страни. И уточни за потребителите, че при месото българското производство е със син печат, а чуждото – с червен. За яйцата хората могат да се ориентират по щампования номер, който при родното производство започва с „BG“.

Общо 4 са пакетиращите центрове за яйца към също толкова птицеферми в област Кърджали, а регистрираните обекти, занимаващи се с отглеждане на дребни преживни животни, са близо 470. В региона функционират 3 кланици, които могат да доставят месо за търговската мрежа.

От Областната дирекция по безопасност на храните съобщиха, че ще бъде обявен телефон за сигнали, както и че по време на празничните почивни дни ще има инспектори, които да правят проверки.

По отношение на цените, проверка на БТА установи, че към момента агнешкото месо в големите търговски обекти е на цена около 20 лв. за килограм. Също толкова е и в специализираните месарски магазини. Търговците прогнозират цената на традиционното за Великден агнешко да се вдигне максимум с 2-3 лв. Живото тегло миналата година се е предлагало на 10 лв. за килограм, но за тази животновъдите искат да договорят с кланици и прекупвачи 12 лв. за килограм, каза за БТА Бойко Синапов, председател на Асоциация „Обединени български животновъди“. Той коментира, че животновъдите са подложени под натиска на кланици и прекупвачи.

По думите на Синапов пазарът ще покаже търсенето и много малко ще бъдат случаите, при които купувачът ще се сети да дойде директно при животновъдите. Той изрази опасения от дъмпинг на цената чрез внос от Румъния и Северна Македония или най-малкото от това вносно агнешко да бъде предлагано за българско.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *