Кърджалийци са по-активни спрямо изборите през октомври Избирателната активност към 11 часа в областта е 6,43 процента

Нов живот

Избирателната активност към 11 часа в област Кърджали е 6,43 на сто, съобщи председателят на РИК Павел Гетев. Гласувалите са 16 864, като процентът е най-висок в Крумовград – 9,18. В Кирково и Ардино, съответно 3,09 на сто и 4,95 процента са на опашката.

В сравнение със същия час на предишните избори, проведени на 2 октомври 2022 година, сега  повече хора са отишли до урните. Тогава процентът е бил 4,41.

Машината в 38-ма секция, в СУ „Владимир Димитров – Майстора“, която не тръгна в началото на изборния ден, така и не заработи. РИК е поискал разрешение от Централната комисия да прекрати вота чрез машини.

9 машини създадоха проблеми по различни причини. Две са в селата Егрек и Аврен, община Крумовград, в Кирково, Джебел и Ардино – по една, а в Кърджали – 4. В Момчилград няма неработеща техника.

Всички проблеми са коригирани от техниците в осем от неработещите машини. Единствено в 38-ма секция, аварията се е оказала неотстранима.

В РИК е постъпила една жалба – от председателя на общинския съвет на ДПС Лятиф Расим. В село Мост  Движението е подало при първоначалните консултации като свой представител Мелек Мехмед Мехмедали. Впоследствие името на въпросното лице не фигурира в окончателните списъци на общината.

Няма умисъл, вероятно е грешка. Предстои РИК да разгледа жалбата и да се произнесе по-късно днес, обеща Гатев.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *