Полицията издирва второ длъжностно лице, съпричастно с изборни нарушения в Стремци В РИК са постъпили пет жалби, като само по една има движение

Нов живот

Полицията издирва 59-годишен мъж, съпричастен с изборни нарушения в Стремци. Предполага се, че става дума за кмета на селото. По-рано днес за неправомерни действия при гласуване бе задържан председател на подвижна СИК, след сигнал от РИК до МВР. Това съобщи пред журналисти комисар Атанас Чотров, началник сектор „Охранителна полиция».

Павел Гатев

В РИК – Кърджали до 17 часа са постъпили 5 жалби, като само за една председателят Павел Гатев е изпратил екип на проверка. Тя от представител на политическа партия, в която се твърди, че кметът на село Стремци, община Кърджали, обикаля по адреси на избирателите в селото и подсказва на избирателите на  подвижна избирателна секция 163, както и, че на избирателите е помагано от други лица да гласуват за определена партия.

Председателят на ПСИК №163 си превишавал правомощията като нареждал на останалите членове да не ходят с него при избирателите, а само двама от тях да придружават избирателната кутия. До един от адресите не била занесена избирателната кутия, избирателят е гласувал, председателя е взел бюлетината в ръцете си, след което я занесъл до автомобила в който била избирателната кутия. Разстоянието било 150-200 метра, пише в жалбата.

Сигнал за изборни нарушения е подаден в подвижна секция и в Ястреб. В аудиозапис се чува как кмет агитира на турски език.

Освен това там придружител е попълнил номера в бюлетината, а председателят на подвижната секция я занесъл до урната.

Другите жалби за агитация в село Диамандово и за натиск да се гласува в крумовградското село Пелин, не са били уважени от РИК, съобщи председателят Павел Гатев.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *