На кого ще се усмихне Хеър-Ниймайер в Кърджали? Методът на най-големия остатък вече е част от изборния пейзаж

Валентина ИВАНОВА

Методът на най-големия остатък, познат под името „Хеър-Ниймайер“ е начин за преразпределение на мандатите. Той вече стана неразделна част от политическия пейзаж в Кърджали и винаги носи полярни настроения и емоции у кандидат-депутатите от различните партии.

И този път се очертава изненада – петият мандат няма да отиде при партията, получила втори резултат в областта, а вероятно ще се падне на някой световно непознат в Кърджали водач на малка партия, получил трицифрен брой гласове.

Математици в и извън ЦИК вече втори ден прехвърлят и преизчислят гласове, за да им излезе сметката с мандатите.

Говори се, че в парламента от Девети МИР, наред с четиримата от ДПС, ще седне и някой си Цветан Предов от ИТН, получил 644 гласа, за когото никой в Кърджали нищо не знае. А партиите с четирицифрен резултат отново ще пият студена вода. Най-вече коалиция ГЕРБ-СДС, която пак няма да изпрати своя лидер Цвета Караянчева в парламента.

Мнозина коментират колко методът за най-малкия остатък е несправедлив. По каква изборателна система обаче се провежда вотът у нас, решават същите хора в народното сълбрание. Тъй че политиците хем са недоволни, хем са съгласни с действащото изборно законодателство.

В противен случай щяха експедитивно да се заемат със съответните промени, както направиха с връщането на тезгяха на хартиената бюлетина.
Изненадите в Кърджали започнаха на парламентарния вот, проведен на 2 април 2021 година, когато към парламента се отправи режисьорът от София Максим Генчев от „Изправи се! Мутри вън!“ със 778 гласа.

Няколко месеца по-късно – на 11 юли 2021 г. петият мандат в Кърджали отиде при Георги Чепишев от ИТН, получил 6 389 гласа, макар че ГЕРБ показа резултат от 8 374.

На 14 ноември 2021 със 718 гласа Кърджали изпрати в Народното събрание хасковлията Георги Георгиев от „Възраждане“. ГЕРБ отново беше втора полическа сила в региона с 6 934, а още три партии показаха четирицифрен резултат.

Кърджали получи и пети депутат в 48-мия парламент в лицето на Григор Захариев от „Български възход“, подкрепен от 654 гласоподаватели, след изборите на 2 октомври 2022 г. В същите избори ГЕРБ получи 6 606 гласа, а още пет партии показаха по-висок резултат.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *