Радостина Лулова: Най-важното състезание е винаги с теб самия Кърджалийката е носителка на повече от 100 купи и медали от републикански, европейски и международни състезания по трибой

На 8 и 9 април, когато Кърджали е домакин на републиканското първенство по силов трибой, организатори на което са клуб „Юнак-Кърджали“, съвместно с Българската Федерация по силов трибой, екипът на Арт движение Кръг организира две паралелни акции в двата дни. Първата е експонирано пано с авторски рисунки по сюжети от силовия и екипировъчния трибой, специално създадени от деца и младежи – доброволци към организацията, което ще краси стената на зала „Арпезос“, в която тече състезанието.

Втората под заглавие „Посветено на Радостина Лулова“ ще представи в Арт галерия Кръг инсталация с откровено интервю за успехите и предизвикателствата на една от малкото състезателки в световен мащаб, които се състезават и в двете разделения на трибоя – силов и екипировъчен – кърджалийката Радостина Лулова, която е носителка на повече от 100 купи и медали от републикански, европейски и международни състезания по трибой. Ще бъдат показани нейни награди от различни състезания, както и визуални творби, посветени на нея от деца и младежи от класа по визуални изкуства към Арт галерия Кръг. Като естетически обект ще стои и една 70 кг щанга.

В стенните инсталации с интервю на Кръг „Откровено с Радостина Лулова“ тя признава за серия тежки моменти в своята кариера, когато е търсела начини да се измъкне от загубата на надежда. Водело я е винаги убеждението, че най-важното състезание е винаги с теб самия. „Читателят“ на стенните инсталации ще научи през какви изпитания е минала от 2015-та, когато за първи път се среща с предизвикателствата на трибоя, как успява през декември 2021-ва – и то наскоро след раждането на дъщеричката си – да бъде една от четиримата участници, които представляват България на европейското първенство по безекипировъчен силов трибой във Вестерос, Швеция, където дори успява да вземе изпит за международен съдия кат.2. Ще научи как през 2021 г. Радостина отива на европейското първенство по безекипировъчен силов трибой във Вестерос, Швеция, „но не за да го спечеля, както бях свикнала, а за да си докажа, че невинаги медалът те прави победител. Битките, които човек води, невинаги са видими, а тази беше точно такава!“ – признава Лулова. Как почти на шега заминава на Европейското първенство по екипировъчен трибой в Пилзен, Чехия през 2022 г., където обаче съвсем сериозно получава титлата европейски вицешампион при жените в категория 63 кг, печели златни медали в две от категориите – клек и тяга, и сребро в комплексното класиране.

Първото събитие в годишния календар за 2023-та на Българската Федерация по Силов Трибой /БФСТ/е Първият кръг по екипировъчен трибой на 8-9 април в гр. Кърджали, на който е инициатор и организатор клуб „Юнак-Кърджали“, създаден от нея и съпруга й Александър Пеловски.

Състезанието ще се проведе в зала „Арпезос“, като се дава възможност и на състезатели от класическия трибой да се включат. „Признавам си, че имам две цели – казва европейската шампионка по трибой Лулова. – Едната е да се развиват иновативните спортни сфери в града ни, втората е да мотивираме младите хора да гледат на спорта като на съдба с истински предизвикателства, изпитания и победи“.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *