Завихри се скандал за агнешко от Македония, маскирано като българско Асоциацията на овцевъдите твърди, че Агенцията по храните "проспива" вноса на некачествено месо

С наближаването на Великден и Гергьовден се развихря пореден скандал на хранителния фронт. Асоциацията на овцепроизводителите в България недоволства от конкуренцията на евтино агнешко месо от Северна Македония и плаши с протести и блокади. Фермери и търговци обявиха, че македонско агнешко ще бъде продавано у нас, маскирано като българско.

На  практика се повтаря познатият сюжет с украинското жито и полските яйца  – нашите агробизнесмени заклеймяват импорта като „дъмпингов“ и със „съмнително качество“.

От Българската агенция за безопасност на храните обаче твърдят, че вносът е под „извънредно засилен“ контрол и фалшификации за произхода са невъзможни, като припомнят, че ако месото е от животно, отгледано у нас, то е със син печат, ако е с друг произход, маркирано е с червено мастило.

Според овцевъдната асоциация до момента у нас са влезли над 200 тона агнешко от Северна Македония на цена под 7 евро за килограм.

Заради спогодба между ЕС и и Северна Македония за безмитна търговия у нас се внася месо, което е с 30% по-евтино от родното производство, обяви преди дни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Западната съседка не спазва европейските регулации за използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните и качеството на съответното месо е под въпрос, обясни Караколев пред  Радио „Фокус“. Според него липсата на евроегулации наред с по-ниските разходи за производство в Северна Македония обуславящи по-ниската цена, а вместо да е под лупа, у нас контролът е занижен.

Месото не влиза директно в България, а през Гърция като реекспорт, тъй като България няма одобрен от ЕС пункт за импорт на месо от страни извън Европейския съюз за внос на меса от трети страни. По европравилата, щом стоката вече е влязла в държава от ЕС, на следващата граница няма изискване за щателни проверки. „А гърците не се задълбочават в изследвания“, твърди Симеон Караколев.

По данни на овцевъдната асоциация заради евтин внос от Северна Македония миналата година над 20 000 български агнетата са останали непродадени и сега ще се случи същото.

От бранша поясняват, че има и внос от Румъния, който обаче не ги притеснява, защото цените са близки до нашите.

Агнешкото месо в магазинната мрежа варира между 20 и 29 лева за килограм.

Нашите фермери и търговци обясняват пред медиите, че се прилага следната схема – внасят се агнета от западната съседка, колят се в български кланици и месото се пуска в търговската мрежа като българско (то се маркира със син печат, а вносното –  с червен), за да се избегнат стриктни проверки.

В тази връзка БАБХ започна масирани инспекции на кланици и магазини. Ето какво обясни пред БНР д-р Калина Милушева, началник-отдел „Контрол на храните“ при Областната дирекция по безопасност на храните Благоевград:

В област Благоевград няма внос на македонски агнета за месо, има гръцки в две кланици. Месото се маркира  с червен печат и в документа, който тръгва от кланицата към предприятието или месарския магазин, е отразено, че животното е отгледано в друга страна, не в България.
Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *