Хиляди се включиха в литийното шествие с иконата на Богородица от Бачковския манастир

По традиция на втория ден след Великден в Бачковския манастир тръгна традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица.

И тази година хиляди вярващи се включиха в шествието с иконата на Божията майка.

Един от отличителните за местния духовен живот ритуали е пренасянето на чудотворната икона на света Богородица умиление, която се съхранява в Бачковския манастир, твърди се, още от създаването му. А вероятният период на сътворяването ѝ е 11 век. Няколко пъти е била загубвана и намирана, като днешното литийно шествие е в почит именно на това. В ранните години на османското владичество иконата била скрита в близката местност Клувията. Това е и заветната точка на днешния поклоннически поход.

През 17 век е намерена именно на втория ден от Великден и върната в манастира. Разказва се, че после пак изчезвала и се връщала, докато веднъж монах получил в съня си завет от самата Богородица да постави светото ѝ изображение в сборния храм вдясно от централната врата, в отделен иконостас.

На посоченото място светинята е и днес. В процесията до местността Клувията се пренася копие на чудотворната икона, като по петкилометровия стръмен път се редуват нейните носачи. Обикновено това са хора, които искат да благодарят на Божията майка за помощта ѝ и разказват ред истории за лечебната и чудодейната ѝ сила.

Част от миряните пристигат няколко дни по-рано, за да се включат в подготовката за празника. Сред тях е и 88-годишната Люба Попова, която всяка година плете венеца за литията.

„Явила ми се е Света Богородица, казала ми е „Искам да ми служиш“. Аз питам как и тя с висок тон ми отговори: „Как ли – ще идеш в манастира ще кажеш, че аз съм те изпратила, ще чистите Клувията, ще подреждате и ще плетеш венеца“, споделя тя.

Игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий също участва в литийното шествие.

„Да научим тези, които идват след нас на православието, на радостта да си православен. На упованието в живия Бог, на упованието в чистата Богородица, нашата майка небесна и в това прекрасно спасително учение на Светата ни църква, което ни доближава до Бога, до духовността, до светостта, прави ни едни, щастливи и достойни свидетели на възкръсналия Христос“, каза той.

От няколко години насам вярващите пренасят копие на чудотворната икона, а оригиналът се пази в църквата, за да не се повреди.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *