В Ардино подготвят нова Стратегия за опазване и популяризиране на културното наследство

Гюнер ШЮКРИ

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан и членовете на Обществения съвет за закрила на културното наследство положиха цветя пред Бюст-паметника на световноизвестния турски писател и поет Сабахатин Али по повод 75-години от кончината му. Церемонията, отложена заради проведените наскоро избори, се проведе в двора на Общинския музей след поредно заседание на Обществения съвет за закрила на културното наследство.

Заседанието традиционно бе насрочено именно за 18 април – Международен ден за опазване паметниците на културата. То се проведе в Конферентната зала на музея. Присъстваха кметът на общината инж. Изет Шабан, заместникът му Неджми Мюмюнходжов, който е и председател на Обществения съвет за закрила на културното наследство.

Зам.-председателят на Обществения съвет Селяхидин Карабашев направи презентация на тема „18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата и дейността на Обществения съвет през последните две години.“

Кметът инж. Изет Шабан запозна членовете на Обществения съвет с множеството проекти, които са реализирани и ще бъдат реализирани в сферата на културния туризъм.

В хода на заседанието се проведоха разисквания във връзка с изготвяне и предлагане за приемане от Общинския съвет на нова Стратегията за опазване и популяризиране на културното наследство на територията на община Ардино за периода 2023-2027 г. Основната цел на Стратегията е създаването и изграждането на система за опазване на културното наследство на община Ардино и създаване на предпоставки за превръщането му във фактор за устойчиво развитие на общината и формиране на културен капитал с икономическа и социална стойност.

Приет бе План за работата на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Община Ардино през 2023 г.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *