Томина неделя е! Пак боядисваме яйца

Осмият ден след Възкресение Христово (независимо на коя дата се падат тези празници в разните години) и първата неделя след Великден, е празник, посветен на уверяването на Тома в чудото на чудесата – Христовото възкръсване.

Денят е познат още като „Празна неделя“ или „Светла неделя“ и поставя край на празничния цикъл, свързан с Възкресението на Христос.

През 2023 Томина Неделя е на 23 април.

На този ден имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава, Том, Томас, Томчо.

Тома, един от дванадесетте ученици на Христос,

отсъствал, когато Той в деня на Своето възкресение се явил на учениците Си в къщата в Йерусалим, където те стояли заключени „поради страх от юдеите“ – да не бъдат преследвани и те самите.

Учениците се слисали от това явяване

и затова Учителят им показал раните на ръцете, нозете и ребрата Си, за да се уверят, че е Той. Предал им Светия Дух и им дал власт да прощават греховете на хората. А когато след това те казали на Тома, че са видели възкръсналия Иисус, той заявил, че иска също да Го види и да се увери в истинността на възкресението.

След осем дни Христос отново се явил на Своите ученици, вече в присъствието и на Тома

и го подканил да опипа белезите от раните по тялото Му. Но Тома, без дори да помисли да проверява раните Му, Го познал и Го изповядал за Господ и Бог. Защото възкръсване от мъртвите и съществуване в друго измерение на материята е по силите само на Бог.

Според преданието

апостол Тома след Петдесетница проповядвал благовестието на Христос сред парти, перси, мидийци и индийци, и умрял мъченически във втората половина на I век.

Какво се прави на Томина Неделя? 

На този ден, както и през дните между Възкресение Христово и Томина Неделя, не се работи на полето и не се захваща тежка работа.

На Томина Неделя се изяждат последните боядисани великденски яйца, затова денят се нарича още и Малък Великден, Затурна неделя или Разтури Великден, т.е. ден, с който приключват основните великденски празници.

Боядисват се отново яйца, които се раздават за душите на покойните. Смята се, че по този начин близките им ги предпазват от превъплъщаване. Според обичая се ходи на гробищата и се носи козунак, който също се раздава, а на самия гроб не бива да се оставя нищо друго, освен запалена свещ. В някои райони на страната се устройват състезания и борби. На този ден се извършва и молитва за дъжд, плодородие, предпазване от болести и градушки.

На 23 април църквата почита и паметта на новомъченик Лазар Български.

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово. Още като момче той отишъл в Мала Азия и бил овчар в село Сома, недалече от град Пергам (днес Бергама, Турция).

Като християнин, той предизвикал омразата на някои хора, които го уговаряли да приеме исляма. Лазар обаче решително отказал да смени вярата си, затова бил заловен и подложен на жестоки изтезания.

Накрая бил обесен на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Източник: vesti.bg

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *