В Дрангово отбелязаха Деня на Земята с поход под дъжд и градушка до скалните феномени Пещерите и Големия тулпан (ВИДЕО)

Валери КОВАЧЕВ

На 22 април Инициативната група „По стъпките на миналото – към бъдещето на Дрангово“ организира  поход, посветен на Международния ден на Земята. В него се включиха десетки ценители на природата и миналото от Дрангово, Бенковски, Златоград и Кърджали.

Маршрутът  беше до прочутите в района и страната скални феномени „Пещерите“ и „Големия тулпан“. Те са  най-атрактивните природни забележителности в землището на Дрангово.  Участниците никога няма да забравят този поход, заради екстремните условия, при които  протече – пороен дъжд, градушка, светкавици и гръмотевици. Някои с право го нарекоха епизод от „Сървайвър“.

От беседката в махала Пещерска, където беше сборният пункт, туристите поеха към скалния комплекс „Пещерите“, където се намира естественият скален мост Гредата. С такова естествено красиво съоръжение, изваяно от природата, малко населени места могат да се похвалят. По пътя от „Пещерите“  към огромната 30- метрова скала  Големия тулпан, която се извисява на едноименния връх, групата беше застигната от  гръмотевична буря, придружена с пороен дъжд и градушка. Но никой не се огъна.

Планинци доказаха, че от лошо време не се боят, най-малкият  участник беше петгодишен. Една част  от групата успя да стъпи на върха преди да се излее големият порой и се свря под естествения навес на скалата, а друга, която бе поизостанала, потърси укрития в по-големите скали край пътя, докато отмине върхушката.

И докато гърми и трещи, от Големия тулпан се носят  родопски песни, изпълнявани от десетокласничката в музикалното училище в Широка лъка Пламена  Манолова, петокласничката Джулияна Енчева и Аксиния Баткаджова – Енчева. Около тях не издържат и пригласят. възпитаникът на музикалното училище в Широка лъка Радостин Ислямов надува гайдата.

Когато дъждът понамаля, всички разтварят чадъри, намятат дъждобрани  и се отправят към махала Пещерска, откъдето тръгнаха. Но когато наближиха махалата, друга беда ги връхлетя – реката беше придошла. Да се премине на другия бряг е невъзможно. Но както казват – неволята учи. На някой, който се намираше на отсрещния бряг, му хрумна да се донесе една пейка от беседката и да се сложи за мост в реката, по който да преминат туристите. Уникалната и навременна идея спаси положението.

След всяко лошо идва и добро. Обядът на беседката, осигурен от Тошко Кехайов, беше готов. И отново песни и музика и коментари, че това е най-хубавият поход, в който са участвали.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *