В Бурса отбелязаха 30-годишнината от смъртта на изселническия лидер Мюмюн Генчоглу

  • Преди 30 години и Турция, и България загубиха един голям човек, заяви на възпоменателната церемония кметът на Джебел Неджми Али

„Преди 30 години и Турция, и България загубиха един голям човек, който завеща на цели поколения значението на думите достойнство, чест, морал, непримиримост към неправдите, но и огромна любов към родното“, заяви на възпоменателна церемония в Бурса за отбелязването на 30-годишнината от смъртта на изселническия лидер Мюмюн Генчоглу кметът на Джебел Неджми Али.

В залата на културния център в „столицата на изселниците“ говориха министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк, председателят на Дирекцията за турците в чужбина и родствените общности (YTB) Абдуллах Ерен, бизнесменът и син на Мюмюн Генчоглу – Турхан Генчоглу. Присъстваха депутати от Турция и България, политици и представители на местните власти.

Държавният хор за класическа турска музика в Бурса изпя любимите песни на Генчоглу, излъчен бе и филм за най-известния изселник от България.

Обръщайки се към високите гости, близките роднините и опечалените, Неджми Али каза:

„Преди за започна, позволете ми да ви приветствам най -сърдечно от името на почетния председател на ДПС – господин д-р Ахмед Доган и председателят на ДПС – господин Мустафа Карадайъ.

Днес, почитаме 30 годишната от кончината на един велик човек, а именно Мюмюн Генчоглу, човека отдал живота си за развитието на взаимоотношенията между Република Турция и балканските държави.

Днешната възпоменателна церемония показва значението, което се придава към турските общности живеещи зад граница, чрез разумната политика, провеждана от Република Турция чрез установяване на приятелски отношения със страните, в които те живеят.

Господин Мюмюн Генчоглу в човекът, който измина пътя от бедните тютюневи ниви на родното село край Джебел, за да се превърне в един от най-успешните бизнесмени на Република Турция. Но не този успех остави вечния спомен в сърцата на всички нас. А това, че мъжът от Джебелско съгради най-здравия мост за хилядите изселници към местата, където те оставиха част от душите си.

Благодарение на него светът научи за „Възродителния процес“ в България. Благодарение на него бяха изградени новите домове за хилядите, които насилствено напуснаха родните си домове. Но и благодарение на него, нито един наш съгражданин в Турция не затвори завинаги страницата към родната къща, нива, градина, детските спомени от земята, която трябваше да оставят.

Преди 30 години и Турция, и България загубиха един голям човек, който завеща на цели поколения значението на думите достойнство, чест, морал, непримиримост към неправдите, но и огромна любов към родното.

Всички ние днес сме призвани да поддържаме и да продължим тази линия на поведение, а именно да укрепваме и развиваме добросъседските отношения между Република Турция и Република България.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *