Община Джебел подкрепя пострадали от инсулт Присъединява се към националната кампания за разясняване на симптомите

Нов живот

Община Джебел се присъединява към към Националната кампания «Живот след инсулт». Тя се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството на общината успешно си партнира в последните две години, работейки за намаляване негативното въздействие на инсулта върху българското общество.

Кампанията се провежда в цяла Европа.

В страната ни през последните години се регистрират 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България през 2021 г. е била 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ.

Като част от кампанията Община Джебел ще предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три: увисване на ъглите на устата; изтръпване и слабост в едната ръка; нарушения в говора.

Забелязвайки дори един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия. В момента по тяхна инициатива се работи по Национален план за борба с инсулта. Положително въздействие върху негативната статистика се очаква и от реализацията на мерки по Плана за възстановяване, с които ще се разкрият и оборудват нови 10 специализирани звена, ще се закупят хеликоптери за оказване на спешна помощ, а в момента се работи и по ново специализирано компютърно приложение за Спешната помощ, с което ще се извършва бързо и точно насочване на пациент с инсулт.

Община Джебел предлага за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт услугите: ,,Асистентска подкрепа“; ,,Патронажна грижа“; ,,Личен асистент по Закона за лична помощ“; ,,Топъл обяд“; ,,Грижа в дома“; Филиал на специализирана болница за рехабилитация за осъществяване на физиотерапия и рехабилитация със съвременна апаратура, която предлага доболнична и болнична помощ по физикална терапия, моторна и психична рехабилитация, балнео-климатолечение.

Вече работи и Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват, могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: stroke.bg.kardjali.help.

Групата е част от общо 28, съответстващи на областните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други експерти, ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *