Ако има празник, който ни обединява, това е 24 май!

Нина САНДЕВА

Ако има празник, който ни обединява, това е този ден – 24 май! На 24 май изведнъж ме връхлитат различни спомени и картини…
Обичам празника много! Обичам и очакванията за него…! Всяка година два три дни преди него в душата ми започва едно вълнение, сякаш отново съм в училище!

И в моята подредба на вълнението, от различните светски празници през годината, 24 май стои на върха! Някак трепетен, светъл, слънчев, красив, изпълнен с много живот, аромат на люляци, глъч, смях, младост, плетене на венци, натоварен с малко тъга и много надежда и очаквания.
Лично за мен носи и много сантимент от отминалите години!

Татко/светла му памет/ беше учител, но не само като професия, беше учител в сърцето и душата си! Израснала съм между учители, светли, нестандартни и незабравими личности! Една голяма част от живота ми, най- смислените години, преминаха в училище.
Спомени за ученици, за колеги, за родители…! За училището, където остана сърцето ми!

На този ден ни събуждат звънливите детски гласчета, които пеят и песента ражда умиление в много от нас. Умиление към последния училищен звънец, любимата учителка, училищните приятелства, към наивните детски лудории и приключения, които отдавна са си отишли.

24 май – денят на буквите! „Аз буки веди глаголати…“ ! Разказ за грамотността и за духа! Най-древният, най-спонтанният, най-красивият български празник. Да ни е честит во веки! Докато има на земята българи, които се вълнуват просълзени, когато в пролетната утрин чуват детските гласчета,

„Върви народе, възродени“ има надежда за всички нас!

Слънчев, светъл и красив, да ни е честит празникът!

Източник: Фейсбук

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *