Показват изложба за най-дългото пътуване по вода По стъпките на Магелан ни водят в Арт галерия „Кръг“

Нов живот

В рамките на Месеца на Испания в Кърджали и като част от програмата на „Мултикултурният град“ в Арт галерия „Кръг“ е представена възпоменателната изложба „Най-дългото пътуване. Първата обиколка на Земята“/ La exposiciónón conmemorativa „El Viaje Más Largo. La Primera Vuelta Al Mundo“. Каква е историята на това пътуване?

На 10 август 1519 г. от Севиля с 5 кораба тръгват 239 мъже на експедиция, ръководена от Фернандо Магелан. Прекосяват три океана – Атлантическия, Тихия и Индийския – дълго и почти невероятно пътуване. Три години по-късно от първото околосветско пътешествие се завръщат 18 мъже и един единствен кораб, воден от Хуан Себастиан Елкано, но историята на мореплаването е завинаги заредена с енергия да посрещне и най-големите предизвикателства.

Да не забравяме, че между продължителите е и роденият в Кърджали на 4 юни 1930 г. капитан Георги Георгиев, който осъществява обиколката на Земята за 201 дни, 21 часа и 36 мин. с яхта през 1977 г. – нечувано постижение дотогава, а той е и единственият мореплавател, успял да пресече района на Големите депресии в Тихия океан през най-неблагоприятното време на годината.

Изложбата „Най-дългото пътуване…“ съдържа 15 композиции с фотоси и информация с размери 1,00 х 2,10 м. Тя е една от трите гостуващи експозиции за Месеца на Испания в Кърджали и в петък, 26 май, ще бъде посетена от делегация от Посолството на Испания в България и Института Сервантес в София.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *