Показват изложба на чапли, направени от отпадъци Триизмерните модели са създадени по проект на Регионална библиотека «Н.Й.Вапцаров»

  • Целта е опазване на природния феномен «Чаплова колония в Кърджали»

Нов живот

Регионалната библиотека «Н.Й.Вапцаров» в Кърджали кани на 30 май от 14 ч. на изложение на триизмерни модели на чаплови птици от отпадъчни изделия на моста на река Арда. С това приключва конкурсната – образователна приложна кампания „Пази дивите птици”, в която се включиха ученици,  ментори,  учители, родители и екипа на проекта.

Официално ще бъдат ваградени 24 победители от 13 до 19 годишна възраст от пет училища в града. Те ще получат грамота и предметна награда за поощрение на екологично мислене, креативни способности, социално и личностно развитие.

Моделите оцениха 4- членно жури в състав: председател – Емил Пенчев, художник и скулптор, Елисавета Кехайова, ръководител на проекта, Галина Деликирова и Ибрахим Кьосеюмер.
Впечатляващи  младежки творения по образ на птици от чапловата колония, създадени от отпадъчни материали, впечатляват по изпълнение и обем, вложени идеи и труд, ентусиазъм и емоционално отражение. Въздействието на креативните младежки продукти отразява висока екологична култура и чувство за съпричастност и отговорност към проблемите на околната среда и нейните обитатели.

На изложението ученици и граждани ще имат възможност да погледнат чапловите птици „от близо” чрез специално закупения телескоп с мощно увеличение за ангажиране и призоваване към опазване на чапловата колония, за ограничаване на негативното въздействие от човешка дейност и за рискът от заличаване на природния феномен.

Дейността е част от проект „Градът на чаплите”, изпълняван от Фондация „Надежда”, в рамките на най – голямата социално отговорна инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Целта на проекта е опазване на природен птичи феномен от смесена чаплова колония и подобряване условията на живот на редки и защитени водолюбиви птици в средата на силно урбанизираната зона на град Кърджали.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *