Диетолог обясни колко хляб е здравословно да се яде на ден

  • Зърненият хляб практически не е вреден

Здравият човек може да яде две-три филийки хляб на ден. Това казва пред „Москва 24“ диетологът и алерголог-имунолог Марина Аплетаева, цитирана от Рамблер.

Около две или три филийки хляб на ден може да яде един здрав човек, който няма противопоказания. Ако сте с наднормено тегло или диабет, по-добре е да откажете бял хляб от рафинирано брашно, тъй като съдържа бързи въглехидрати. Ръженият хляб не се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт“, каза още диетологът.

Зърненият хляб практически няма противопоказания. Може да се включва в диетата дори при наднормено тегло и диабет в същото количество, както при абсолютно здрави хора: две или три филийки на ден, казва Аплетаева.

„Хубаво е да включите в диетата зърнения хляб. Той съдържа разтворими диетични фибри и стимулира моториката на стомашно-чревния тракт. Като цяло това е достоен продукт, ако е направен висококачествено“, заключава експертът.

Най-вредно за здравето е съчетаването на бял хляб със сладки храни, като мармалад. Отбелязва се, че такава комбинация за тялото е бомба със закъснител. Всъщност човек приема празни калории, които бързо се усвояват. В резултат на това при заседнал начин на живот той ще натрупа излишни килограми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *