Спасиха „пострадал“ турист край водопад „Гюрлек“

Исмет ИСМАИЛ

Демонстрация за спасяване на „пострадал“ турист в пресечена местност с използване на алпийски способи и оказване на първа долекарска помощ, проведоха спасители и доброволци край водопад „Гюрлек“ в землището на чернооченското село Даскалово.

Акцията е съвместна инициатива на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Кърджали, Общинската организация на Български Червен кръст и Доброволно формирование „Черноочене – 2016 г.” към Община Черноочене.

Комисар Сергей Заимов – директор на Регионална дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ – Кърджали и началникът на РС „ПБЗН“ гр. Кърджали главен инспектор Митко Николов ръководеше екипите, които проведоха издирване в района.

Пострадалият е намерен в безпомощно състояние над водопад „Гюрлек“. Първа долекарска помощ оказаха доброволците на Български младежки червен кръст от Клуб „Щастливи с нас“ към Средно училище „Христо Смирненски“ в Черноочене и БЧК-Черноочене. Те установиха, че туристът има счупен крайник и кръвотечение в областта на главата.

С методическата помощ на специалиста по младежка дейност към Областен Съвет на БЧК – Кърджали Елита Динкова, наставника на доброволците Юлияна Райчева и председателя на Общинската организация на БЧК-Черноочене Исмет Исмаил, след обездвижване на крайника и спиране на кръвотечението, пострадалото лице е поето от екипите на пожарната и доброволците.

Специалистите на РСПБЗН-Кърджали и членовете на ДФ “Черноочене-2016 г.“ изградиха в пресечената  местност на над водопад „Гюрлек“ въжена спасителна система  тип „тролей“, която се използва за оказване на помощ на пострадали на места, където няма достъп за автомобилна техника.

Комисар Сергей Заимов – директор на РД „ПБЗН“ – Кърджали заяви, че проявата е свързана с цел подобряване на взаимодействието между служителите и доброволците, тренирането им за действия при спасяване на пострадал с алпийски способ, създаване организация на работа и мерки за безопасност при провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи и др.

началникът на РС „ПБЗН“ гр. Кърджали главен инспектор Митко Николов подчерта, че в последните години с наближаването на пролетно-летния период редица природолюбители предпочитат да се насладят на малко известните красотите в района и да се потопят в тайнствата им. Едно такова място е и водопад „Гюрлек“ в землището на чернооченското село Даскалово. Това налага екипите да са в готовност за реагиране при възникване на всякакви неочаквани ситуации.

Специалистът по младежка дейност към Областен Съвет на БЧК-Кърджали Елита Динкова сподели, че доброволците на БМЧК са преминали курс в тази насока. Една от стратегическите ни цели заедно с Областната организация  и общинските структури на БЧК  е да обучаваме доброволците и членовете ни бъдат полезни на хората, когато са в нужда и заедно с това да популяризират необходимостта от знания за оказване на първа долекарска помощ, допълни тя.

Ръководството на Община Черноочене, РС „ПБЗН“ – гр. Кърджали и БЧК-Черноочене поздравиха екипа от доброволци за отговорността, която са поели за овладяване на извънредни ситуации. Те подчертаха, че разчитат много на доброволците, на поетия от тях ангажимент и на компетентността им при овладяване и ликвидиране на пожари или други спасителни операции. Доброволно формирование „Черноочене – 2016 г.” към Община Черноочене е създадено в края на 2016 година.

Мероприятието е второто по рода си, като в края на 2021 г. е организирано в местността „Пармак кая“ в землището на чернооченското село Ночево.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *