Кърджали посрещна с гайди писателката Здравка Евтимова

  • Авторката представи последната си книга „Резерват за хора и вълци“
  • Проявата е част от майската културна програма на община Кърджали
  • Нов живот е медиен партньор на събитието

Валентина ИВАНОВА

Кърджалийските любители на литературата се срещнаха с известната писателка Здравка Евтимова в събота. Проявата, част от майската културна програма на община Кърджали, се проведе във фоайето на театъра. В началото бяха прочетени откъси от новата й книга „Резерват за хора и вълци“ в акомпанимент на китара. Родопски поздрав поднесоха малки гайдари.

Гостенка призна, че е за първи път в града на Арда, но не приема Кърджали за провинция.

В непринуден разговор Евтимова сподели как пише, какво я вълнува, кога се е захванала с преводаческа дейност, получи десетки въпроси, на които отговори, разказвайки интересни случки в обичайния си стил.

 

 

Обясни, че създаването на «Резерват за хора и вълци» й е отнело близо пет години. В романа с топлота описва културата на българските роми, използвайки своите преки впечатления от живота си в махала с различни етноси. В него обобщава мечтата си за изграждане на един приют на добротата, който да ни предпази от грубостта и агресията на днешния свят.

Накрая писателката раздаде десетки автографи и получи цветя и благодарности от верните си читатели в Кърджали.

Здравка Евтимова е българска писателка и преводачка. Разказите ѝ са публикувани в 32 страни по света. Романите ѝ „Четвъртък“ и „Една и съща река“ са издадени в Италия и Македония, а романът „Четвъртък“ е публикуван и в Китай и Сърбия. 

От 2015 г. разказът „Кръв от къртица“ се изучава в гимназиалния курс в Дания. От 1 януари 2019 г. същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ.

Здравка Евтимова живее в родния си Перник.

 

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *