Ново проучване: Това са 12-те симптома на дълъг COVID

  • Откритията си „първа стъпка“ за откриване на заболяването

Ново проучване внася повече яснота за симптомите на дългия COVID, набор от състояния след инфекцията, които могат да продължат месеци или години, след като човек е бил заразен с COVID-19.

Финансирано от Националния институт по здравеопазване и публикувано в медицинското списание JAMA, проучването посочва 12-те най-често срещани симптома, свързани с дълъг COVID, с цел да помогне на изследователите да разработят много необходими възможности за лечение.

Това проучване е важна стъпка към дефинирането на дълъг COVID отвъд всеки отделен симптом„, казва авторът на изследването д-р Леора Хорвиц, директор на Центъра за иновации в здравеопазването и науката за доставка и главен изследовател на RECOVER Clinical Science Core в NYU Langone Health.

„Този подход – който може да се развие с течение на времето – ще послужи като основа за научни открития и дизайн на лечение.“, казва още той.

След изследване на данни от 9 764 възрастни, включително 8 646, които са имали COVID-19, и 1 118, които не са били заразени, изследователите идентифицираха 12-те симптома, които най-много отличават тези с дълъг COVID.

Симптомите са:

неразположение след усилие (изтощителна умора, която се влошава след физическа или умствена дейност) умора, мозъчна мъгла, замаяност, стомашно-чревни симптоми, сърцебиене, проблеми със сексуално желание или капацитет, загуба на обоняние или вкус, жажда, хронична кашлица, гръдна болка, необичайни движения.

Редица други симптоми са докладвани от по-малък брой пациенти, като проучването отбелязва, че 37 симптома са идентифицирани като присъстващи по-често при тези, които са имали COVID инфекция, след 6 месеца, отколкото при хора, които не са били заразени.

Повече от 100 милиона американци са били заразени със SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, според прессъобщението, като около 6% от тях продължават да изпитват и страдат от дълги симптоми на COVID .

„Американците, живеещи с дълъг COVID, искат да разберат какво се случва с телата им“, каза в съобщението д-р Рейчъл Л. Левин, помощник-секретар по здравеопазването.

Проучването установи, че дългият COVID — известен също като PASC — е по-чест и тежък при участниците в проучването, които са били заразени преди 2021 година с вариант Omicron, бяха неваксинирани, и тези, които са претърпели повторна инфекция.

Предишни изследвания показват, че дори хората, при които първоначалният пристъп на COVID-19 е лек, може да продължи да развива дълъг COVID.

Авторите на изследването наричат ​​откритията си „първа стъпка“ за идентифициране на случаи на заболяването и казват, че се надяват то „да служи като отправна точка“ за по-нататъшни изследвания.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *