„Дин Ден“ се чете вече яко и в Кърджали Откакто е по книжарниците, новата книга на Иво Георгиев е сред търсените заглавия

Валентина ИВАНОВА

Книгата на Иво Георгиев „Дин Ден“ е за детството, но не била за  деца, казват още на корицата издателите. Но „Дин Ден“ е за всички възрасти. Защото Иво е успял да я напише многопластово – всеки  да си избере пласта, който може да усвои. Всеки да си определи дълбочината, в която може да се потопи. А който може – това вече е работа на възрастните –  да хване всички пластове и да се гмурне във всички дълбочини, ще схване цялата идеята на автора  и целта на неговото повествувание. С тези думи журналистът и писател Иван Бунков, главен редактор на „Нов живот“, започна представянето на новия роман на кърджалийския творец, който напоследък нашумя в страната.

В залата на Бизнес инкубатора се събраха любители на литературата, пишещи братя и верни почитатели на Иво. Авторът благодари на престижното издателство „Сиела“, харесало ръкописа му, на редактора Веселина Седларска и на художника Дамян Дамянов.

После разказа как е носил в себе си идеята за „Дин Ден“ повече от 20 години. Трупал е случки, хрумвания, водил е записки и в един момент е дошъл знакът свише, довел до днешния роман.

Историята се развива в един детски дом за деца без родители или за деца от социално слаби семейства. Разказва я от първо лице героят, с прякор Дин Ден, с характерния за малките прям, безкомпромисен и забавен стил. Той не намира обяснение за това тайнствено и непонятно нещо, което директорката им нарича „научен експеримент“. Той се извършва скрито, криминално почти и ефектът е върху децата, разделени на две групи, върху които с различни психологически средства се въздейства върху двете групи, които после се сменят, за да се види как децата ще се моделират като личности. Ефектът е чудовищен. Това децата не могат да го установят, но ние, читателите,  можем – казва Бунков. Става грешка, едно от децата бяга – и „чорапът“ се разплита. Идват полицаи, прокурори, следователи – всичко, както е по реда си в един екшън. И рамката на повествованието се затваря. Всеки читател може „да вземе“ от тази история толкова, колкото може.

Умните читатели, на които Иво Георгиев разчита обаче, добре разбират, че той се е опитал да покаже обществото на възрастните, какво представляваме ние през детските очи.

След прочетеното в книгата, отец Петър категорично я определи като израз на днешното грозно общество, в което живеем.

Авторът отговори на много въпроси за начина си на писане, сподели и своя опит при издаване на книгите си, подчертавайки, че нито една не е издадена чрез собствено финансиране или със средства на спонсори. Разчитал е единствено на издателствата, оценили качествата на текстовете му.

Вече се вижда резултатът. За двата месеца, откакто е на пазара, „Дин Ден“ е сред търсените заглавия.

Представянето на новия роман на Иво Георгиев бе организирано от вестник „Нов живот“ с подкрепата на Община Кърджали.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *