Какво да правим, ако ни ужили пчела?

Със затоплянето на времето ужилванията от различни насекоми стават все по-чести. Поради тази причина адекватните реакции, които да облекчат неприятните усещания в тези моменти, са важни.

Ужилванията от пчели редовно се наблюдават сред децата, които успяват по един или друг начин да предизвикат това събитие. В повечето случаи пчелите жилят, защото са объркани, настъпени или заплашени, а това е единственият начин, по който те могат да се защитят.

Важно е да се отбележи, че не всички пчели имат жило. Големите търтееви пчели, например, които често обикалят около градината са много по-големи от нормалната медоносна пчела, но нямат жило. Пчелите, които имат жило, прикрепено към корема, са по-малки и обикновено участват в медоносенето. Те могат да използват жилото си, за да защитят или кошера си.

Пчелите рядко жилят хора, освен ако не бъдат провокирани или настъпени. Те биха могли да бъдат привлечени към сладкия парфюм или яркия цвят на дреха. Причината е, че те асоциират тези характеристики с цветята. След като усети, че това не е храна, пчелата вероятно ще отлети. Спокойствието в тези моменти е важно, тъй като пчелите притежават възможността да отделят феромон, с който да повикат други пчели, ако се почустват застрашени.

Ако все пак пчелата ви ужили, най-важното нещо е отстраняването на жилото от кожата, колкото е възможно по-бързо, пише puls.bg. Колкото по-дълго жилото стои в кожата, толкова повече отрова се отделя, която увеличава болката и подуването.

Жилото на пчелата има шип в края, който прилича на рибарска кука. След ужилване, жилото остава в кожата, дори когато пчелата отлети. Загубата на жилото и части от тялото на пчелата водят до нейната смърт. За човека е важно да извади жилото, защото то може да изпуска отрова до 10 минути след ужилването, което причинява болка. По-неприятни са реакциите за тези, който са алергични към отровата, тъй като в по-тежки случаи може да се стигне до анафилактичен шок.

След ужилване най-важно е спокойствието. Въпреки че повечето пчели обикновено жилят само веднъж, осите и стършелите могат да жилят отново. След ужилване е препоръчително спокойното отдалечаване от района, с което да се избегнат последващи инциденти.

Отстраняването на жилото трябва да се извършва внимателно с нокът или парче марля. Използването на пинсета не се препоръчва, тъй като стискането му може да доведе до освобождаване на още отрова в кожата. След успешното му отстраняване, засегнатото място трябва да се измие с течаща вода и сапун.

Студените компреси са от полза за намаляване на появилия се оток. Ако обаче подуването се премести в друга част на тялото, например лицето или шията, посещението на спешен кабинет е задължително, тъй като е възможно настъпване на алергична реакция. Други признаци на алергична реакция са затруднено дишане, гадене, уртикария или замайване.

За понижаване на болката от ужилване могат да се използват болкоуспокояващи медикаменти без рецепта, като парацетамол или ибупрофен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *