Йоана Стефанова от Кърджали грабна специална награда на Етнофестивала «Чудесия» от Пазарджик спечели Гран при в Минерални бани

Нов живот

Йоана  Стефанова от СУ “ Йордан Йовков“ – Кърджали с ръководител Гинка Матева получи Специалната награда на Съюза на българските учители от XX юбилеен международен детски етно фестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ в Минерални бани. Наградата на Йоана бе връчена лично от Янка Такева, която с възхищение отбеляза, че СУ „Йордан Йовков“ е сред малкото училища, които макар и да не са с профил „Музика“, подготвят професионално възпитаниците си.

В продължение на два дни над 2 000 участници от България, Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Сърбия, Турция и Черна гора се представяха на сцената на Летния театър в Минерални бани.

Цели две журита оценяваха изпълненията на участниците – едно за танцово изкуство и едно за музикално изпълнение. Наградите на победителите връчиха кметът Мюмюн Искендер и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Най-много призове в различните танцови категории, както и голямата награда за модерен балет, хип-хоп, спортни танци и класически балет спечели “Галаксико” – Димитровград.

Голямата награда „Проф. д-р Желязко Христов” отиде при Представителния танцов състав «Чудесия от Пазарджик.

Гран при за фолклор взе Представителен детско-юношески танцов ансамбъл „Северняче” от град Попово.

Йоана участва и в майсторския клас на Нели Андреева-дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, по време, на който бяха разучени две български народни песни, като се наблегна на орнаментиката в песента.  Като участник, който най-добре изпълнява песните, тя бе включена и в заключителния гала концерт на фестивала и получи покана за участие в международния фестивал в Слънчев бряг.

Музикалният аранжимент на песните, с които се представи младата изпълнителка, са дело на Веселин Дойчев- гъдулка и Икбал Берт-тамбура. Госпожа Матева изказва своите благодарности  към  Димитър Ганев за професионалния запис на музикалния аранжимент на песните, направен в личното му звукозаписно студио и за това, че  подкрепя мисията им да популяризират красивите български народни песни.

Клуб „Журналист“

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *