Турската лира потъва въпреки новия финансов министър

  • Назначаването на Мехмет Шимшек се разглежда като сигнал, че Турция се отдалечава от необичайните намаления на лихвите

урската лира падна с почти 1% в понеделник до 21 за долар, което е нестабилна първоначална реакция на назначаването на високо ценения от инвеститорите Мехмет Шимшек за министър на финансите. С днешното си отслабване лирата се доближи до рекордното дъно от 21.8 за долар, отбелязано миналата седмица след официалните резултати от изборите, които дадоха нов седемгодишен мандат на Ердоган.

56-годишният Шимшек спечели доверието на пазарите по време на мандатите си като министър на финансите и вицепремиер между 2009 г. и 2018 г. Той каза в неделя, че страната няма друг избор, освен да се върне на „рационална основа“.

Назначаването му се разглежда като сигнал, че новоизбраното правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган се отдалечава от необичайните намаления на лихвените проценти в условия високата инфлация, което изпрати лирата в исторически спад.

Надеждата е, че Шимшек може да подтикне така необходимата икономическа ортодоксия и да се ангажира с пазара по-ефективно“, каза Мохамед Елми, старши портфолио мениджър за развиващи се пазари с фиксиран доход във Federated Hermes.

Годишната инфлация в Турция достигна 24-годишен връх от над 85% миналата година и достигна 44% през април в знак, че е необходимо допълнително затягане на паричната политика.

Едно просто връщане към надеждна икономическа политика може да доведе до значителна промяна в инвестиционната привлекателност на Турция“, смята Елми.

„Дългосрочната перспектива за Турция все още е много положителна – младо население, разрастваща се средна класа и страна, която заема ключово стратегическо местоположение“.

Снимка: Deposit Photos

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *