Гешев ще направи обръщение към народа в петък по БНТ

Главният прокурор Иван Гешев ще направи изявление по БНТ в петък, съобщиха от обществената телевизия.

Той ще се възползва от правото, което му дава чл. 52 от Закона за радио и телевизия. Той гласи, че право на обръщение по БНТ и БНР имат президентът, шефът на парламента, премиерът, председателят на Конституционния съд и тримата големи в съдебната власт – главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.

До момента представителите на съдебната система, както и шефът на КС, не са се възползвали от този текст. Така че Гешев ще е първият от тримата големи, който ще прави специално изявление в ефира на БНТ. Какво ще каже все още не е ясно.   

Припомняме, че Иван Гешев вече веднъж се възползва от правото си на изявление в качеството си на главен прокурор по чл. 52 от ЗРТ. Това се случи на 24 август 2020 г., но не в студио на телевизията, а по време на Националното съвещание на Прокуратурата на Република България. Тогава Геше заяви, че е застрашена независимостта на българската прокуратура.

„Върху прокуратурата се оказва политически натиск и се правят опити за посегателство върху независимостта и доброто име на държавните обвинители“, заяви още Гешев и добави:

„Достигната е „червената линия”. А тя е застрашеното върховенство на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура, като неделима част от българската съдебна власт“.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *