Тамара Димитрова получи приза Дарител на архива в Кърджали

  • Петя Назърова стана читател номер 1 за 2022
  • Обявиха Павел Тенчев за най-добър приятел

Нов живот

На сърдечно тържество за отбелязване на Международния ден на архивите Гергана Димитрова, директор на институцията, връчи годишните награди в присъствието на настоящи и бивши служители и техни приятели.

Тамара Димитрова получи приза «Дарител на архива» за миналата година, след като предостави лични документи на своя съпруг Иванко Маринов, починал през 2020 г. Те обхващат периода 1960-2021 г. и отразяват дейността на поета, писателя, публициста, краеведа и съвременен будител Иванко Маринов (Иван Маринов Димитров), значима личност в научния и културен живот от региона на Източните Родопи и за страната ни.

Тамара Димитрова посвети наградата на съпруга си. Предаването на неговия архив тя приема като дълг предаването на личния архив на Иванко Маринов за отговорно съхранение и ползване от всички в Държавен архив – Кърджали.

Никак не е лесно да се разделиш с личните вещи на скъпия ви човек, защото за семейството това е и родова памет. Но специалистите ме подкрепиха и убедиха, че мястото на тези документи е в Държавния архив, където се опазва историческата и художествената памет на Кърджали. Цялото ни семейство сме спокойни, че архивът на Иванко ще бъде на сигурно място. Горещо вярвам, че ще бъде от полза на бъдещите изследователи и краеведи, сподели развълнуваната Тамара Димитрова.

След това подари на всеки от присъстващите от книгите на Иванко Маринов.

Арх. Петя Назърова благодари за съдействието, което е получила от експертите в Държавен архив и ги поздрави с професионалния им празник.

Малко са хората, които оценят вашия труд, защото не са стъпвали тук, не са се ровили в документи, докосващи сърцата. Без подкрепата на архивните специалисти нямаше да успея с моите книги, защото едно такова издание не може да се случи без основата, която дават архивните документи, каза арх. Петя Назърова.

Журналистът и главен редактор на  Общинско радио Кърджали Павел Тенчев бе обявен за „Приятел на архива за 2022 г.“ Той не успя да получи лично приза поради служебни ангажименти.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *